Taşımacılık Tipleri ve Uygulamaları Dersi
Lojistik ve Taşıma Sözleşmeleri
NAKLİYE SÖZLEŞMESİ
Madde 1. TARAFLAR
Bir taraftan ……………..-İstanbul Adresinde mukim;
“……………İlaç Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi” ve ABC İlaçları Anonim Şirketi”
(kısaca takip eden bölümlerde her iki firma “…. İlaç” olarak anılacaktır.)
Diğer taraftan ……………… İstanbul adresinde mukim;
“…………….. Uluslar arası Nakliyat ve Ticaret Limited Şirketi”
(kısaca takip eden bölümlerde “Nakliyeci” olarak tanımlanacaktır.)
Arasında işbu Nakliye Sözleşmesi 24.06.2017 tarihinde İstanbul’da aşağıdaki şartlarla kabul edilmiştir.
Madde 2. SÖZLEŞMENİN KONUSU
…. İlaç’ın Almanya, İsviçre ve Benelux ülkelerindeki tedarikçilerinden satın aldığı veya Türkiye’ye ithal ettiği ürün ve/veya hammaddelerin Nakliyeci tarafından …. İlaç’ın İstanbul’daki tesis ve depolarına seri, emniyetli ve sağlam bir surette …. İlaç’ın talimatlarına, uluslar arası ve ulusal taşıma, gümrük ve ceza kurallarına uygun olarak taşınması, antrepo hizmeti verilmesi, ürün ve hammaddelerin antrepolarda hasarsız ve sağlam olarak muhafaza edilmesi ve antrepolardan …. İlaç tarafından belirtecek mahallere taşınması işidir.
Madde 3. SÖZLEŞMENİN SÜRESİ
İş bu Nakliye Sözleşmesi, 24.06.2017 tarihinden itibaren 12 aylık süre için geçerlidir. Taraflardan biri sözleşmenin bitiminden BİR ay öncesine kadar fesh-i ihbarda bulunmadığı takdirde sözleşme, BİRER yıllık dönemler için aynı şartlarda uzatılmış sayılacaktır. Ayrıca taraflar, sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi feshetmek isterlerse 15 gün öncesinden yazılı olarak ihbarda bulunmalıdır. İşbu Nakliye Sözleşmesinin taraflarca ihlali dahilinde, diğer taraf, derhal ve süre vermeksizin işbu sözleşmeyi fesih hakkına haizdir.
Madde 4. TAŞIMA ÜCRETİ
Sözleşme konusu: ekli listelerde belirtilen navlun hesaplamasına ilişkin parsiyel ve komple yurtdışı taşıma ücretleri, yurtdışı gümrükleme ve ön taşıma, antrepo, ordino işlerine ait ücretler olup, bu ücretler her iki tarafın da yazılı onayına bağlı olarak piyasa koşullarına göre yeniden düzenlenebilir. Her iki taraf yetkilerinin onayını havi Fiyat Listeleri, işbu Nakliye Sözleşmesinin mütemmim cüzü niteliğindedir.
Madde 5. ÖDEME ŞARTLARI
Nakliyeci, fiilen gerçekleştirilmiş bulunduğu taşımalara ait faturalarını fiilen taşımış bulunduğu yük miktarına ve ordino tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz satış kuruna göre düzenleyerek …. İlaç’a teslim edecek; …. İlaç, söz konusu fatura bedellerini doğru olarak hesaplanmış ve düzenlenmiş olmaları şartı ile fatura tarihinden itibaren 30 günlük ödeme programı dahilinde ödeyecektir.
Madde 6. NAKLİYECİNİN VECİBE VE SORUMLULUKLARI
- Nakliyeci, nakliyede kullanacağı tüm araçların her bakımdan gerek ulusal ve gerekse uluslar arası karayolu ile eşya taşımacılığı ve trafik ile ilgili kurallarındaki kriterlere, yurt içi taşıma kurallarına ve taşınacak olan malların özelliklerine uygun olmasını, taşımanın malları sıcağa, soğuğa, ısı derecesindeki değişmelere ve rutubete karşı koruyacak şekilde teçhiz edilmiş, taşınan malların kirlenmesini veya deforme olmasını engel olacak şekilde temizlenmiş ve dezenfekte edilmiş taşıtlarla yapılmasını, bu yüklere zarar verecek herhangi bir madde veya yükü aynı araçlarla aynı anda taşımamayı, taşınmak veya teslim edilmek veyahut gümrük ve diğer işlemler için bekletilen malları, gerek hukuki mevzuat ve gerekse fiziksel ve sağlık şartları yönünden elverişli durumdaki antrepo, fiktif ve diğer mekanlarda sağlam olarak muhafazasını taahhüt eder.
- Nakliyeci, 5 gün önceden kendisine bildirimde bulunulmasını şartı ile, belirtilen gün ve saatte taşımada kullanılacak araçları belirtilen yükleme noktalarında bulunduracaktır. Ancak, yılın son ayında ve olağanüstü hallerde bu bildirim, Nakliyeciye 15 gün önceden yapılacaktır.
- Nakliyeci, malları teslim aldığı andan, malların …. İlaç’a veya …. İlaç tarafından yazılı olarak belirlenecek kişiye teslim edileceği zamana kadar malların tamamen veya kısmen kaybolmasından ve hasara uğramasından ve gecikmeden sorumludur.
- Nakliyeci, malların kamyonlara düzgün ve hasarsız bir şekilde yüklenmesini ve boşatılmasını sağlamak, yükleme ve boşaltma masraflarını tediye etmekle mükelleftir.
- Nakliyeci, en kısa yolu güzergah olarak seçecektir.
- Nakliyeci, taşımada kullanacağı aracın ve şoförünün belgelerinin doğruluğunu, bunların yola ve yüke elverişliliğini, taşımaya ilişkin olarak gerek …. İlaç’a ve gerekse resmi mercilere yapacağı beyanların doğru ve kanuna uygun olmasını, taşımada kullanılan araçların ve sürücülerinin trafik, iklim, teknik ve sağlık şartlarına ve taşınan yükün niteliklerine uygun olarak kullanılmasını taahhüt ve garanti eder.
- Nakliyeci, gerek kendisinin ve yanında çalıştırdığı kimselerin ve gerekse taşımada kullanacağı taşıtların ve sürücülerin taşımanın icra edildiği devletlerin gümrük, vergi, trafik ve diğer tüm kanun ve mevzuatına uygun bir şekilde bu Sözleşmeden doğan yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirecektir. Nakliyeci, …. İlaç’ın bizzat Nakliyecinin veya çalıştırdığı kişilerin ve taşımada kullandığı araçların veyahut malların muhafaza edildiği antrepo ve diğer mekanların her türlü mevzuat ve kurallara aykırı durum, işlem ve eylemleri neticesinde uğrayacağı tüm zararları, tüm mahkeme giderleri ve zararın doğduğu andan itibaren işlemeye başlayacak bankalarca uygulanan en yüksek faizi ile birlikte bizzat veya Sigorta Şirketi vasıtası ile …. İlaç’a en geç 30 (otuz) günlük süreç içinde tazmin ve tediye etmeyi kabul ve taahhüt eder.
- Nakliyeci; taşımalarda …. İlaç’tan ön nakliye ücreti, yanıcı farkı ve bekleme ücretli talep etmeyecektir.
- Nakliyeci, …. İlaç’a taşıma işleri için gerekli nitelikleri havi yeterli kamyon veya ekipmanı 5 gün içerisinde sağlamadığı taktirde …. İlaç, Nakliyeci’ye herhangi bir ihbar ve ihbarda bulunmaksızın tek taraflı olarak dilediği nakliyeciye dilediği bedel ve şartlarla taşımayı yaptırabilecektir. Nakliyeci, …. İlaç’ın malların bu surette taşınması yüzünden maruz kalacağı navlun farkını ve diğer masraf ve zararlarını …. İlaç’ın ilk talebinde belge ibrazın karşılığında ödeyecektir.
- Nakliyeci, mamullerin cins ve şekline göre muntazam surette istif edilmesinden, yükleyicinin yapmış olduğu orijinal ambalajın bozulmasından, taşınan malların yağmur, su vs.den etkilenmesinden herhangi bir sebeple yanmasından ve çalınmasından dolayı da …. İlaç’a karşı sorumludur.
- Nakliyeci, bir kaza vukuunda malı kaza mahallinde terk edemez. Hasarlı da olsa eksiksiz olarak …. İlaç’a teslim eder. Hasarlı ve/ veya çalınan mal varsa bedelinin tamamı …. İlaç’a derhal tediye olunur.
- …. İlaç, Nakliyeci’nin çalıştıracağı veya kullanacağı kimselere olan ücret ve diğer haklarının ödenmemesi dolayısıyla hiçbir sorumluluk kabul etmez.
- Nakliyeci, yurt içi ve uluslar arası yasalar ve diğer mevzuat tarafından zorunlu kılınan tüm sigortaları yaptırmak zorundadır.
Madde 7. DEVİR VE TEMLİK YASAĞI
Nakliyeci işbu Sözleşmeyi ve bu Sözleşmede yer alan hak ve yükümlülüklerini …. İlaç’ın yazılı muvafakat ve onayı olmadan hiçbir şekilde başka bir şahıs, işletme, kurum veya kuruluşa devredemez, kiralayamaz işletme ortaklarını değiştiremez.
Madde 8. SIR SAKLAMA MECBURİYETİ (GİZLİLİK)
Nakliyeci ve elemanları işbu sözleşmenin yapılması ve icrası nedeni ile …. İlaç’ın üretimini, ekonomik yapısı ve tüm işlem ve aktiviteleri ile ilgili olarak doğrudan doğruya veya dolaylı olarak öğrenecekleri her tür bilgi veya vakayı sır olarak saklayacak ve …. İlaç yetkililerinin yazılı izin veya onayı olmadan …. İlaç’a ilişkin hiçbir bilgi ve belgeyi üçüncü kişilere vermeyecek ve/veya açıklanmayacaktır.
Madde 9. DELİL ANLAŞMASI
İşbu sözleşmenin uygulanmasında doğabilecek her türlü ihtilaflarda keza ödemelere ve mal teslimatına ilişkin doğabilecek hesap uyuşmazlıklarında tarafların yasal ticari defterlerindeki kayıtlar ve dayanakları HMUK m.287 uyarınca kesin delil niteliğinde kabul edilmiştir.
Madde 10. İHTİLAFLARIN HALLİ VE YARGI MERCİİ
İşbu sözleşmeden doğabilecek ihtilaflar, Türk Ticari Kanunu ve Türk Hukukuna göre İstanbul Ticaret Mahkemelerinde çözümlenecektir.
Madde 11. İMZA VE TEATİ
11( onbir) maddeden ibaret olan işbu sözleşme 24.06.2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere 25.06.2018 tarihinde düzenlenmiş, taraflarca kabul edilerek imza ve teati edilmiştir.
…. İlaç Sanayii ve Tic. A.Ş. ….. Uluslararası Nakliyat
Ek. 1 sayfa
Uluslar arası karayolu ithalat ve birim navlun fiyatları & Antrepo fiyatları ve genel şartlar.
Taşımacılık Tipleri ve Uygulamaları Dersi
Taşımacılık Tipleri ve Uygulamaları başlıklı dersimiz için gerekli öğrenme kaynaklarına erişim sağlayın.
PDF Makale Listesi – Satın alma ve Tedarik Zinciri Yönetimi
Satın alma ve Tedarik Zinciri Yönetimi konularında ekibini geliştirmek isteyen yöneticilerimiz için MAKALE LİSTESİ paylaşıyorum.
PDF KLASÖRÜ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Makale Listesi düzenli olarak güncellenmektedir.
Makale Listesi 6 Ana Kategoriden meydana gelmektedir:
- Satınalma Yönetimi
- Tedarik Zinciri Yönetimi
- Sektörel Kontrat İncelemeleri – Sözleşme Yönetimi
- Müzakere Teknikleri ve Pazarlık Becerileri
- Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm
- Kurumsal Satış
Klasör içerisinde;
- Eğitim Testleri
- Anketler
- Kitap Önerileri yer almaktadır.
Makale / Okuma Listesinin Yüksek Lisans ve Doktora sınavlarına hazırlanan öğrencilerimiz için faydalı olmasını dilerim.
AÇIK KAYNAK: Buyer Network İş ve Ticaret Platformu
Ücretsiz. Forum https://buyernetwork.net/forum kısmında yüzlerce klasöre 1 dakikada erişebilirsiniz. Sınıf arkadaşlarınızla paylaşın.
Satınalma, Tedarik Zinciri, Lojistik, Depolama, Taşımacılık, Dış Ticaret, Gümrük Operasyonları ve Hukuk forumlarını ziyaret edin.
ÖĞRENME MERKEZİ:
Öğrenme Merkezi https://learning.buyernetwork.net içerisine yer alan Satınalma Dergisi tüm arşivini (100 sayı) inceleyin. Literatür taraması. Makalelerden yararlanın.
Bitirme ödevi, yüksek lisans proje ve tez çalışmaları, doktora tezleri için kullanılmalıdır. Üyelik Gerektirmektedir.
MOBİL UYGULAMA:
Tedarik Zinciri Yönetimi Mobil Uygulama ile güncel gelişmeleri duyuru ve etkinlikleri takip edin.
https://itunes.apple.com/app/id1207666067?mt=8 Ücretsiz. Telefonunuza indirin. Hemen kullanmaya başlayın.
Kaynak Kitaplar:
– Entegre Lojistik Yönetimi, Murat Erdal, Ömer Görçün, Özhan Görçün, Mehmet Sıtkı Saygılı, 3. Baskı, Beta Basım Yayım A.Ş., Aralık 2020.
– SATINALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ (Beta Yayıncılık) 4. Baskı, Murat Erdal.
– Konteyner Deniz ve Liman İşletmeciliği, Murat Erdal (Editör), Beta Basım Yayım A.Ş.
– Uluslararası Demiryolu Eşya Taşımacılığı, Murat Erdal, Aydın Güvenler, Kosta Sandalcı, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2009.
– Lojistik İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon; Filo Yönetimi, Murat Erdal, Mehmet Saygılı, UTİKAD Yayını.
– Lojistik Yönetimi, Murat Erdal, Metin Çancı, 3. Baskı, UTİKAD Yayını.
– Uluslararası Taşımacılık Yönetimi, Murat Erdal, Metin Çancı, UTİKAD Yayını.
– Küresel Lojistik, Murat Erdal, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2005.
– Lojistik ve Dış Ticaret Sözlüğü, Murat Erdal, Mustafa Alkan, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2007.
– Depo Yönetimi, Murat Erdal, Ömer Görçün, Mehmet Sıtkı Saygılı, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2010.
“Taşımacılık Tipleri ve Uygulamaları” başlıklı dersimiz İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü Lojistik Yönetimi ve Ulaştırma Tezsiz Yüksek Lisans (İkinci Öğretim Tezsiz) Programında yer almakta olup Güz yarıyılında okutulmaktadır.
Ders Amacı:
Dersin amacı, tüm taşıma türleri ve operasyonlarına ilişkin araç, eşya ve belgelerin tanıtılmasıdır. Bu kapsamda uluslararası ve yurtiçi taşıma planlaması, taşıyıcı seçimi ve müşteri ilişkileri irdelenmektedir. Lojistik işletmesi, alt taşıyıcı, hizmet alanlar ve kamu kurumları arasındaki etkileşim çok yönlü ele alınmaktadır. Ayrıca, gümrük uygulamaları, uluslararası teslim şekilleri (incoterms) ve sigorta konuları üzerinde durulmaktadır.
Ders İçeriği:
Taşımacılık ve Lojistik Sektörünün Genel Değerlendirilmesi
İmalat ve Hizmet Sektörlerinde Lojistik ve Taşıma Operasyonları
Taşımacılık ve Lojistiğin Ekonomideki Yeri
Temel Taşıma Türleri ve Özellikleri
- Havayolu Taşımacılığı
- Karayolu Taşımacılığı
- Demiryolu Taşımacılığı
- Denizyolu Taşımacılığı
- Kombine Taşımacılık
Lojistik İş Çevresi ve Lojistik İşletme Faaliyet Alanları
Lojistik İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon
Taşıma Organizasyonu Ve Planlaması
Taşıma Türünün Belirlenmesi Ve Taşıyıcı Seçimi
Taşıma Araçları ve Özellikleri (uçak, gemi, vagon, çekici, römork, konteyner tipleri)
Eşya Türleri (genel kargo, dökme yük, tehlikeli madde, gıda, tekstil, elektronik, canlı hayvan, vb.)
Gönderici, Taşıyıcı ve Taşıma İşleri Organizatörü (Forwarder) İlişkileri
Müşteri İlişkileri Yönetimi; Gönderici ve Alıcı Taraflar
Fiyatlandırma ve Sözleşme
Taşıma Planlaması
Araç-Yük-Güzergah Değerlendirmesi
Zaman ve Maliyet Analizi
Taşıma Yönetiminde Performans Ölçümü
İşletme Araçlarının Yönetimi
- Sefer Öncesi Hazırlıklar
- Sefer Sırasındaki Sorumluluklar
- Sefer Sonrası Prosedür
Hukuki Sorumluluklar ve Yasal Çerçeve
Uluslararası Örgütler (FIATA, IRU, IMO, IATA, ICAO, vb.) ve Konvansiyonlar
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Belgeleri (CMR, AWB, CIM, SMGS vb.)
4925Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği
Vaka Çalışmaları
Bilgiler
- Dersler 13
- Quiz Sayısı 1
- Süre 50 hours
- Seviye Yüksek Lisans
- Dil Türkçe
- Öğrenci Sayısı 0
- Değerlendirme Self
-
1. Hafta
- Ders 1.1 Giriş – Taşımacılık Yönetimi Preview
- Quiz 1.1 Taşımacılık Giriş Test Locked
- Ders 1.2 Dönem Ödevi – Lojistik Firma Kurulumu Çalışması Preview
- Ders 1.3 Palet Sayıları Preview
- Ders 1.4 Taşımacılık, Depolama, Dağıtım ve Lojistik Kavramları Preview
- Ders 1.5 Karayolu (Römork) ve Denizyolu Konteyner Tipleri ve Ölçüleri Preview
-
2. Hafta
-
3. Hafta
-
4. Hafta
Lojistik İş Çevresi
- Ders 4.1 Lojistik İş Haritası Preview
-
5. Hafta
- Ders 5.1 Lojistik ve Taşıma Sözleşmeleri Preview
- Ders 5.2 Lojistik Fiyat Teklifi Preview
-
6. Hafta
-
7. Hafta
-
8. Hafta
-
9. Hafta
-
10. Hafta
-
11. Hafta
-
12. Hafta
-
13. Hafta
-
14. Hafta