Kombine Taşımacılık Dersi
4. Parti Lojistik – Tedarik Zinciri Entegratörü
Prof. Dr. Murat ERDAL – merdal@istanbul.edu.tr
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Tedarik Zinciri Yönetimi Yüksek Lisans Program Başkanı
www.muraterdal.com
4. Parti Lojistik – Tedarik Zinciri Entegratörü
Günümüzde lojistik operasyonları; farklılaşan müşteri ihtiyaçları, artan rekabet, teknolojinin dönüştürücü etkisi ve çevre bilincinin artması ile yeniden ele alınmaktadır. Lojistik hizmet alanlar ve hizmet verenler arasındaki ilişki köklü bir dönüşüm içerisinde. Beklentilerin artması, yeni çözüm ve uygulamaları da beraberinde getiriyor. Bugün geldiğimiz noktanın daha iyi anlaşılması için lojistiğin tarihsel gelişimine kısaca bakalım.
Geleneksel taşıma anlayışı içerisinde; taşıma türünün belirlenmesi, yükleme – boşaltma operasyonları, fiili taşıma ve mevzuat (belgeler) vardı.
Üretimde ölçekler büyümeye başlayınca beraberinde yeni ihtiyaçlar ortaya çıktı. Şirketler için yüksek miktarlardaki ürün çeşitliliği sıkıntı oluşturmaya başladı. Ürünlerin zemin üzerinde yığılmasının kayıpları ve maliyetleri ortaya çıktı. Sınırlı teknoloji kullanımı ve yoğun emekle bir yere kadar çözümler getirilebildi. Envanter takibi yeterince yapılamadığı durumlarda ürünler büyük sorun oluşturdu. Birikmelerle birlikte ürünler moda değerini kaybetti, tasarım olarak eskidi ya da son tüketim tarihleri geçti.
Depo yönetiminin özel bir alan olduğu anlaşıldı. Depo altyapı yatırımları ile birlikte stok yönetimi, sipariş hazırlama, ambalajlama, etiketleme, tasnifleme gibi “katma değerli lojistik” faaliyetleri gündeme geldi. Bu dönemde lojistik operasyonların profesyonel yönetim anlayışı ile yönetme gerekliliği anlaşıldı. “Lojistikte dış kaynak kullanımı” zorunlu hale geldi.
3.Parti Lojistik anlayışının gelişimi ile hizmet derinliği ve uzmanlaşma yaygınlaştı. “Lojistik ürünle başlar, hizmetle devam eder” bakış açısıyla söz konusu ürünün fiziksel, kimyasal ve ticari özellikleri daha fazla göz önünde bulundurulmaya başlandı. Ürünün üç temel özelliği taşıma, depolama ve dağıtım operasyonlarında kendisini buldu. Kimyasal, soğuk, donuk, proje, tekstil, otomotiv, fuar gibi ürün veya sektör temelli uzmanlıklar sektöre damgasını vurdu. Lojistik uygulamalar özgünleşti. Sözleşmelere yeni maddeler konuldu.
Artan küresel ticaretle birlikte ihracat ve ithalat faaliyetleri çeşitlendi. Farklı kıtalar, yeni güzergah ve altyapılar (limanlar, havalimanları) ve yeni lojistik operasyonlar demekti. Yeni pazarlar yeni öğrenmeleri getirdi. Farklı tüketici talepleri ve geçerli mevzuat, ürün – pazar uyumu için ilave çaba gerektirdi. Ebat, renk, ambalaj, etiket, vb. değişimler kaçınılmaz hale geldi.
Hedef pazarın istek ve ihtiyaçlarına uygun lojistik çözüm getirmek başlı başına bir uzmanlıktı. Tüm gereksinimler üretimin ilk yapıldığı noktada çözümlenemiyordu. Yerelde de çalışmak ve inovatif hamleler gerekliydi. Aksi takdirde satılamayan, bekleyen ürün stokları maliyet anlamını taşıyordu. Esneklik ve çeviklik (çevik lojistik) daha fazla tartışılır hale geldi.
E-ticaretin gelişmesi sektörü derinden etkiledi. Tüm dünyada kargo ve kurye operasyonlarında patlama yaşandı. Hava kargo ve ekspres taşıma başka bir seviyeye geldi.
E-ticaret sektörünün depolama ve dağıtım gereksinimleri hayli farklı zeminde ilerledi. E-ticaret depolarının sayısı ve ölçekleri arttı. Nihai tüketici doğru siparişin hızlı teslimatını istiyordu. Altyapı, organizasyon, kaynak, yetenek ve BT olmadan e-ticaret taleplerini karşılamak imkansızdı.
Sahada yazılımlar giderek daha fazla uygulama buldu. Kurumsal kaynak planlama (ERP), depo yönetim sistemleri (WMS) ve araç takip sistemleri işleri kolaylaştırdı. Sistemlerin entegre edilmesi konusunda büyük çaba gösterildi.
Şirketler satışlarını artırma ve müşteri memnuniyetini yükseltme amacıyla çoklu kanal (multi channel) ve bütüncül kanal (omni channel) stratejilerini geliştirdi. Perakende faaliyetleri içerisinde geleneksel fiziksel mağaza (offline) satışlarının yanı sıra sanal mağaza (online) ve farklı kanallar üzerinden de satışlar yaygınlaştı. Her kanalda aynı marka deneyimini sağlamak kolay değildi. İşler iyiden iyiye karmaşık hale geldi.
Tüm satış kanallarının entegre bir biçimde çalışması, yönetimi ve izlenebilir olması istendi. İleri ve ters yönlü (iadeler, tamir ve bakım, vd.) ürün akışlarını yönetmenin zorluk ve maliyetleri yükselmeye devam etti.
Müşteri deneyimleri yükseldikçe tedarik zincirleri içerisinde sipariş takip ve görünürlük kavramı yeni bir boyut aldı. Ürün kimlik, konum (mağaza, depo, adres) ve durum bilgisi (stok, sipariş, sevk, dağıtım pozisyonu, teslim) yalın ve şeffaf hale geldi.
E-perakende gelişimi ile müşteriyi merkeze koyarak onun beklenti ve memnuniyetini sağlamada, son kilometre lojistiği kavramı ortaya çıktı. Tüketiciye daha yakın noktalarda bulunma (depo/stoklama) ve daha düşük bir maliyetle, daha kısa bir zaman diliminde hizmet verme ihtiyacı oluştu. Bu noktada, dağıtım organizasyonu, dağıtım merkezi (depo) yer seçimi, sistem desteği, güzergahlar (rotalar), araç tercihleri, teslimat operatörleri ve maliyetler sorgulandı.
Kamu yönetimi tarafında, makro ölçekte gelecek senaryoları, ihtiyaçlar ve ekonominin büyüme trendlerine uygun olarak lojistik master planlar, lojistik performans göstergeleri, lojistik merkezler (üsler ve köyler) ve kent lojistiği popüler konular haline geldi.
Dördüncü Parti Lojistik (4.PL)
Bütün bu evrimleşme sürecinde; pazar, müşteri ve çevre tarafındaki gelişmeler, doğal olarak lojistik hizmet üretenlerini de doğrudan etkiledi. Üçüncü parti lojistik kavramı sonrasında Dördüncü Parti (4 PL) Lojistik, Lider Lojistik Hizmet Sağlayıcı (Lead Logistics Provider), 5. PL ve 6. PL kavramları ortaya atıldı.
Dördüncü parti lojistik, firmanın içerisinde çalışan bir lojistik şirketine benzetilebilir. 4 PL anlayışının temelinde tedarik zincirlerini optimize etme düşüncesi yatmaktadır. Uçtan uca tedarik zinciri (End to End SCM) çözümü sağlamak esastır.
4PL hizmet üreten firmalar çözüm entegratörü olarak da adlandırılmaktadır. Aşılması gereken en kritik problem; sistemlerin birlikte çalışabilirliği, sistemlerin birbiriyle konuştuğu ve verilerin paydaş kurumlar arasında sorunsuz iletilmesine izin verilmesidir. Entegratör strateji içerisinde, farklı sistemlerde yer alan veri setlerinin birbirlerine bağlanması hayati yer tutmaktadır. Talep, envanter, kargo ve taşıma veri setlerinin bağlanması sonucunda;
- Satış kayıplarının azaltılması
- Envanter seviyelerinin optimize edilmesi
- Çeviklik ve
- Sürdürülebilirlik sağlanmaktadır.
Tedarik zinciri entegratörü, kaynaklar, yetenekler ve teknoloji faktörlerinden azami ölçüde yararlanır. Müşteri kazanımları;
- Tedarik zinciri tasarımını ve süreç akışını optimize etme
- Tedarik zinciri boyunca süreçlerin ve sistemlerin entegrasyonu
- Lojistik operasyonları ile gelen (inbound) ve giden (outbound) akışların senkronize edilmesi
- Dağıtım ağlarının modellenmesi ve yönetimi
- Toplam sahip olma maliyetinin (Siparişten Nakite Döngüsü) anlaşılması
- Ağ genelinde süreçler, performans standartları ve raporlama
- Parti lojistik hizmet yönetimi
- Lojistik stratejisi ve analitiği
- Geniş sektör uzmanlığından yararlanma ve
- Tek temas noktasıdır.
Yapay zeka kullanımı ile müşteri sipariş kalıpları, talep tahmin modelleri ve trendler analiz edilir. Bu bilgiler tedarikçiler ve dağıtım merkezleri boyunca paylaşılır. Proaktif olarak talimatlar tedarik sistemleri ve dağıtım kanalı boyunca ileri ve ters yönlü iletilir. Risk ve fırsatlar karşısında pozisyon alma imkânı doğar.
Döngüsel ekonomi ve paylaşım ekonomisi ile alternatif iş modelleri meydana geldi. Döngüsel ekonomi kapsamında azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür, sürdürülebilirlik performans hedefleri, çevre dostu depolar ve ambalaj ürünlerinin kullanımı, yeşil ofisler, taşıma ve dağıtımda elektrikli araçlar ve bisiklet kullanımı gündeme geldi. Yeşil mutabakatanlayış ve düzenlemeleri şirketlerin yeni yapılanmaya yöneltti. Sürdürülebilir lojistik ve sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi uçtan uca tüm paydaşları etkisi altına aldı.
Paylaşım ekonomisinde tüketicilerin aynı zamanda birlikte lojistik değer yaratma (crowd logistics) üzerine kurulu iş modelleri güçlenmeye başladı. Uber örneği kargo ve dağıtım sektörlerine ilham oldu. Aynı yöne giden tüketici araçlarının gruplandırılması (yönlendirilmesi), kargo, paket ve diğer ihtiyaçların taşınmasında kullanıldı.
Yeni dönemde lojistik startuplar çok farklı kategorilerde yenilikçi çözümler getirmeye başladılar. Yapay zeka, nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim, otomatik depolar, robotik sistemler, blok zincir, veri analitiği, otonom araçlar öne çıkan konular oldu. İlerleyen haftalarda teknoloji merkezli çözümlerin lojistik sektörüne katkıları ve olası etkilerini analiz edeceğim.
Prof. Dr. Murat ERDAL
merdal@istanbul.edu.tr
Kombine Taşımacılık Dersi
Kombine Taşımacılık başlıklı dersimiz için gerekli öğrenme kaynaklarına erişim sağlayın.
PDF Makale Listesi – Satın alma ve Tedarik Zinciri Yönetimi
Satın alma ve Tedarik Zinciri Yönetimi konularında ekibini geliştirmek isteyen yöneticilerimiz için MAKALE LİSTESİ paylaşıyorum.
PDF KLASÖRÜ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Makale Listesi düzenli olarak güncellenmektedir.
Makale Listesi 6 Ana Kategoriden meydana gelmektedir:
- Satınalma Yönetimi
- Tedarik Zinciri Yönetimi
- Sektörel Kontrat İncelemeleri – Sözleşme Yönetimi
- Müzakere Teknikleri ve Pazarlık Becerileri
- Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm
- Kurumsal Satış
Klasör içerisinde;
- Eğitim Testleri
- Anketler
- Kitap Önerileri yer almaktadır.
Makale / Okuma Listesinin Yüksek Lisans ve Doktora sınavlarına hazırlanan öğrencilerimiz için faydalı olmasını dilerim.
AÇIK KAYNAK: Buyer Network İş ve Ticaret Platformu
Ücretsiz. Forum https://buyernetwork.net/forum kısmında yüzlerce klasöre 1 dakikada erişebilirsiniz. Sınıf arkadaşlarınızla paylaşın.
Satınalma, Tedarik Zinciri, Lojistik, Depolama, Taşımacılık, Dış Ticaret, Gümrük Operasyonları ve Hukuk forumlarını ziyaret edin.
ÖĞRENME MERKEZİ:
Öğrenme Merkezi https://learning.buyernetwork.net içerisine yer alan Satınalma Dergisi tüm arşivini (100 sayı) inceleyin. Literatür taraması. Makalelerden yararlanın.
Bitirme ödevi, yüksek lisans proje ve tez çalışmaları, doktora tezleri için kullanılmalıdır. Üyelik Gerektirmektedir.
MOBİL UYGULAMA:
Tedarik Zinciri Yönetimi Mobil Uygulama ile güncel gelişmeleri duyuru ve etkinlikleri takip edin.
https://itunes.apple.com/app/id1207666067?mt=8 Ücretsiz. Telefonunuza indirin. Hemen kullanmaya başlayın.
Kaynak Kitaplar:
– Entegre Lojistik Yönetimi, Murat Erdal, Ömer Görçün, Özhan Görçün, Mehmet Sıtkı Saygılı, 3. Baskı, Beta Basım Yayım A.Ş., Aralık 2020.
– SATINALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ (Beta Yayıncılık) 4. Baskı, Murat Erdal.
– Konteyner Deniz ve Liman İşletmeciliği, Murat Erdal (Editör), Beta Basım Yayım A.Ş.
– Uluslararası Demiryolu Eşya Taşımacılığı, Murat Erdal, Aydın Güvenler, Kosta Sandalcı, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2009.
– Lojistik İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon; Filo Yönetimi, Murat Erdal, Mehmet Saygılı, UTİKAD Yayını.
– Lojistik Yönetimi, Murat Erdal, Metin Çancı, 3. Baskı, UTİKAD Yayını.
– Uluslararası Taşımacılık Yönetimi, Murat Erdal, Metin Çancı, UTİKAD Yayını.
– Küresel Lojistik, Murat Erdal, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2005.
– Lojistik ve Dış Ticaret Sözlüğü, Murat Erdal, Mustafa Alkan, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2007.
– Depo Yönetimi, Murat Erdal, Ömer Görçün, Mehmet Sıtkı Saygılı, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2010.
“Kombine Taşımacılık” başlıklı dersimiz İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü Lojistik Yönetimi ve Ulaştırma Tezsiz Yüksek Lisans (İkinci Öğretim Tezsiz) Programında yer almakta olup Bahar yarıyılında okutulmaktadır.
Dersin Tanımı:
Kombine Taşımacılıkta temel kavramlarla başlayacak olan ders dahilinde demiryolu ve denizyolu eşya taşımacılığı operasyonları incelenecek, Uluslararası Belgeler ve Uluslararası Kuruluşlara değinilecek, kombine taşıma projeleri ve taşımacılık eğilimleri ile dönem tamamlanacaktır.
Dersin Amacı:
Kombine taşımacılık dersinin amacı, tüm taşıma türleri arasında operasyonel ve hukuki entegrasyonun sağlanmasına yönelik uygulamalarının aktarılmasıdır. Bu kapsamda dünyadan ve ülkemizden demiryolu+denizyolu, denizyolu+karayolu ve karayolu+demiryolu entegrasyon ilişkileri incelenecektir.
İçerik:
Kombine Taşımacılıkta Temel Kavramlar, Dünya ve Türkiye’deki Gelişmeler
Demiryolu Eşya Taşımacılığının Gelişimi
Demiryolu Eşya Taşımacılığında Temel Tanımlar
Demiryolu Eşya Taşımacılığının Yapısı ve İşletim Türleri
- Konvansiyonel Demiryolu Taşımacılığı
- Kombine Demiryolu Taşımacılığı
- Demiryolu Eşya Taşımacılığında İşletim Türleri
İntermodal Taşımacılık
- İntermodal Demiryolu Taşımacılığı
- İntermodal Denizyolu Taşımacılığı
Kısa Mesafeli Denizyolu Taşımacılığı
Lojistik İşletmesi ve Demiryolu Bölümü
Demiryolu Eşya Taşımacılığında Performans Kriterleri
- Performans Ölçüm Kriterlerine İlişkin Tanımlar
- Performans Ölçüm Kriterleri
- Vagon Rotasyonu
Uluslararası Teslim Şekilleri
Demiryolu Taşımacılığında Taraflar
Demiryolu Eşya Taşımacılığında Uluslararası Kuruluşlar
- Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Hükümetler Arası Örgütü (OTIF)
- Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC)
- Avrupa Demiryolu ve Altyapı Kuruluşları Birliği (CER)
- Uluslararası Kara-Demiryolu Kombine Taşıma Şirketleri Birliği (UIRR)
- Uluslararası Freight Forwarder Dernekleri Federasyonu (FIATA)
- Demiryolları İşbirliği Örgütü (OSJD)
Demiryolu ile Eşya Taşımaları için Avrupa-Asya Tarifesi (TEA )
Uluslararası Belgeler
- Uluslararası Demiryolu Eşya Taşıma Sözleşmesi
- CIM Taşıma Belgesi
- CIM Kombine Taşıma Belgesi
- CIM/SMGS Taşıma Belgesi
- Eşyayı Tasarruf Etme Hakkı
- Demiryolu Taşımaları Uluslararası Komitesi (CIT) ve Formlar
- SMGS Taşıma Belgesi
- FBL Belgesi
FCR Belgesi
Uluslararası Eşya Taşımalarında Fiyatlandırma ve Navlun Ödemeleri
- Konvansiyonel Demiryolu Taşımacılığında Fiyatlandırma
Kombine Demiryolu Taşımacılığında Fiyatlandırma
Sigorta ve Sorumluluklar
- Freight Forwarder ve Sigorta
- Taşıyıcı ve Sigorta
- Kombine Taşıma Operatörü ve Sigorta
Tespit Zaptı; CIT-20 Tutanak Raporu ve CIT-21 Noksan Eşya Bülteni
Vagon Türleri, Temel Özellikleri ve İşaretleme
Eşya Türleri ve Yükleme Prensipleri
Otomobil, Kamyon, İş Makinaları vb. Tekerlekli Araçlar, Saç Rulolar,
Borular, Çelik Profil, Çelik Kütük, Ray,Ağaç Yongalar, Ağaç Profiller, Tomruk, MDF, Kağıt Rulolar ve Kağıt Tabakalar, Fıçılar, Paletli Yüklemeler, Konteynerler ve Hareketli Kasalar, Tehlikeli Maddeler
Vagon Mühürlemesi
Uluslararası Demiryolu Eşya Taşımacılığı Projeleri
- Avrupa Demiryolu Eşya Ağı Projesi
- CREAM Projesi
- Pan-Avrupa Taşıma Koridorları Projesi
- Avrupa-Kafkasya-Asya Taşıma Koridoru (TRACECA) Projesi
- Tarihi İpek Yolu ve Trans Sibirya Projeleri
Türkiye Demiryolu Eşya Taşımacılığı Projeleri ve Entegrasyon Problemleri
- Avrupa Ülkeleri İle Demiryolu Eşya Taşımacılığı
- Komşu Ülkeler (Irak-İran-Suriye) İle Demiryolu Eşya Taşımacılığı
- Rusya ve Türk Cumhuriyetleri ile Demiryolu Eşya Taşımacılığı
Entegrasyon Problemleri
Denizyolu ve Demiryolu Entegrasyonu
- Limanlarımız ve Liman Hizmetlerimiz
- Demiryolu İstasyonları ve Terminallerimiz
Blok Tren Taşımaları ve Liman Bağlantıları
Limanlarımızın Kombine Taşımacılığa Entegre Edilebilmesine Yönelik Projeler ve Uygulamalar
Avrasya Bölgesinde Taşımacılık Eğilimleri, Avrupa – Asya Ulaşım Bağlantıları
- İkili ve Çok Taraflı Anlaşmalar
- Transit Taşımacılığın Önündeki Sorunlar
Genel Değerlendirme
Vaka Çalışmaları
Dersin Öğrenme Çıktıları:
Yüksek lisans öğrencileri bu dersi başarı ile tamamladıklarında,
- Kombine taşıma operasyonlarını yürütebilecek yetkinliğe sahip olurlar.
- Demiryolu, Denizyolu taşıma operasyonlarını anlar.
- Taşıma türleri arasında entegrasyonlarda dikkat edilecek konular hakkında bilgi sahibi olur.
Kaynak Kitaplar:
– Konteyner Deniz ve Liman İşletmeciliği, Murat Erdal (Editör), Beta Basım Yayım A.Ş.
– Uluslararası Demiryolu Eşya Taşımacılığı, Murat Erdal, Aydın Güvenler, Kosta Sandalcı, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2009.
– Lojistik İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon; Filo Yönetimi, Murat Erdal, Mehmet Saygılı, UTİKAD Yayını.
– Lojistik Yönetimi, Murat Erdal, Metin Çancı, 3. Baskı, UTİKAD Yayını.
– Uluslararası Taşımacılık Yönetimi, Murat Erdal, Metin Çancı, UTİKAD Yayını.
– Küresel Lojistik, Murat Erdal, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2005.
– Lojistik ve Dış Ticaret Sözlüğü, Murat Erdal, Mustafa Alkan, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2007.
– Entegre Lojistik Yönetimi, Murat Erdal, Ömer Görçün, Özhan Görçün, Mehmet Sıtkı Saygılı, 3. Baskı, Beta Basım Yayım A.Ş., Aralık 2020.
– Depo Yönetimi, Murat Erdal, Ömer Görçün, Mehmet Sıtkı Saygılı, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2010.
Bilgiler
- Dersler 3
- Quiz Sayısı 0
- Süre 50 hours
- Seviye Yüksek Lisans
- Dil Türkçe
- Öğrenci Sayısı 0
- Değerlendirme Self
-
1. Hafta Uluslararası Taşıma Operasyonları
-
2. Hafta
-
3. Hafta
-
4. Hafta
-
5. Hafta
-
6. Hafta
-
7. Hafta
-
8. Hafta
-
9. Hafta
-
10. Hafta
-
11. Hafta
-
12. Hafta
-
13. Hafta
-
14. Hafta