Kombine Taşımacılık Dersi
Kombine Taşıma Vakası : Roterdam – Manheim
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK ve LOJİSTİK VAKALARI
Prof. Dr. Murat ERDAL merdal@istanbul.edu.tr
Bilgisayarınıza PDF olarak indirmek için tıklayınız.
Kombine Taşımacılık Vaka Roterdam Manheim
Mesleki ve kişisel gelişiminize yönelik olarak,
daha fazla örnek olay, eğitim notu, prosedür ve belge için BuyerNetwork.net i ziyaret edin.
Taraflar: Intermodal Railway Transport (Murat Güvenli)
XYZ Lojistik ( Sevda Aklıselim)
İşin Kapsamı: Rotterdam’da bulunan 18 adet konteynerin Mannheim’a taşınması.
Problem:
Intermodal Railway Transport ile davalı XYZ Lojistik German Metal firmasının mallarının Almanya-Mannheim’dan Türkiye’ye taşınması konusunda anlaşmışlardır. Davacı müvekkil anlaşma uyarınca Rotterdam’daki bir firmadan temin ettiği, bedelin davalı tarafından ödeneceği kararlaştırılan konteynerleri Mannheim’a getirmiş ve anlaşma konusu mallar Mannheim’dan Türkiye’ye sorunsuz bir şekilde ulaştırılmıştır.
Anlaşma uyarınca davacı müvekkil şirket aşağıda dökümü yapılmış olan fatura davalı şirkete tebliğ etmiştir.
07.07.20.. tarih ve 20841 no’lu fatura gereğince EUR. 10.127
09.07.20.. tarih ve 20843 no’lu fatura gereğince EUR. 8.137
21.07.20.. tarih ve 20846 no’lu fatura gereğince EUR. 4.030
03.08.20.. tarih ve 20848 no’lu fatura gereğince EUR. 16.466
EUR. 38.760
Davalı şirket tarafından yapılan kısmi ödemeler sonrası bakiye EUR. 5.700 borcunu ödememesi üzerine Bakırköy 1. İcra Md. 20../….. E. Sayılı dosyası ile davalı şirket aleyhine icra takibi yapılmış ve davalı şirketin haksız ve mesnetsiz borca, faize itirazları üzerine takip durmuştur. Ayrıca tarafların tacir olması sebebiyle uygulanan ticari faiz oranına yapılan itirazın da kabulü mümkün değildir.
Soru: Operasyonu analiz ediniz. Taraflar arasındaki söz konusu problemi ve iletişimi inceleyiniz.
Teklif ve Teyitler:
Davacı müvekkil tarafından davalı adına gönderilen e-mailde “… Rotterdam’da bulunan 18 adet konteynerimizin Mannheim’a nehir yoluyla getirilme maliyeti konteyner başına 300 euro’dur.Konteynerlerin depolama ücreti henüz elimizde yoktur…” şeklinde olduğu bildirilmiştir.
Söz konusu Rotterdam-Mannheim : 300 euro/konteyner konusu taraflar arasında yapılan görüşmelerde de anlaşmazlık konusu olmuş ancak davacı müvekkil şirket yetkilileri Rotterdam-Mannheim :300 euro/konteyner masrafının kendileri üzerinde bırakılmasını, gönderilen maillerde de açıkça belirtildiği gibi, kabul etmemişlerdir. Davalı şirket, 300 euro/konteyner ücretinin kendileri tarafından ödeneceğini kabul ederek davacı müvekkil şirket yetkililerine, konteynerlerin Rotterdam yola çıkarılması için 19.06.20.. tarihinde davacı müvekkil şirket yetkilileri adına gönderilen e-mail ile talimat vermişlerdir.
Davacı müvekkil şirket tarafından, davalı şirket adına gönderilen faturalara ve fatura içeriklerine davalı şirket tarafından itiraz edilmemiş ve faturalar ve fatura içerikleri kabul edilmiştir.
Her ne kadar dava konusu 5.700 Euro için (müvekkil tarafından davalıya tebliğ edilen faturalar tebliğ edilip kesinleştikten ve aradan çok uzun bir süre geçtikten sonra) davalı tarafından iade fatura düzenlenip davacı müvekkile gönderilmiş ise de bu iade faturaya karşı da yasal süre içerisinde davacı müvekkile şirket tarafından itiraz edilmiş ve iade faturalar kabul edilmemiştir.
Davalı şirket iddiaları ve davalı şirket tarafından düzenlenen iade faturaları kötü niyetli, haksız ve davacı müvekkilin alacağına sürüncemede bırakmak amacına yöneliktir.
Sayın bilirkişi tarafından, raporunda davalı tarafından tanzim edilmiş 19 adet faturanın hepsinin tarihinin 05.08.20.. tarihi olduğunu ve davacı müvekkil şirket tarafından davalı adına tanzim edilmiş olan 03.08.20.. tarih ve 20848 nolu faturaya davalı şirket tarafından süresi içerisinde 8 adet iade faturasının tanzim edildiğini belirtmiştir.
Ancak sayın bilirkişinin raporunda belirtmiş olduğu 8 adet iade faturanın süresinde tanzim edilmiş olduğu kabul edilse dahi, davacı müvekkil şirket tarafından davalı şirkete gönderilen e-maillere karşı konteyner başına 300 Euro’nun ödenip ödenmeyeceği konusunda sessiz kalınmıştır. Esasen 19 iade faturasından 8 tanesinin süresinde olması bir şeyi değiştirmemektedir, zira davalı şirketin özellikle taşıma işi tamamlanana kadar konteyner bedelleri ile ilgili hiçbir itirazda bulunmadığı halde, taşıma işi tamamlandıktan ve tüm faturalar tebliğ edildikten sonra iade faturası düzenlemesi haksız ve dayanaksızdır. Bu faturalardan 8 tanesinin süresinde olması, konteyner başına 300 Euro alınması konusundaki taraflar arasındaki anlaşmayı ortadan kaldırmamaktadır ve davacı müvekkil şirket alacağının 5700 Euro olduğu sabittir. Bu sebeple raporun bu kısmına itiraz ettiğimizi ve taşıma hukuku konusunda uzman (mümkünse öğretim görevlisi) bilirkişiden rapor alınması hususunun sayın Mahkemenin takdirinde olduğunu saygıyla belirtmek isteriz.
TARAFLAR ARASINDAKİ E-POSTA YAZIŞMALARI
———————
Merhaba, Sevda Hanım,
Yurtdışı acentelerimizle konuştuk ve haftalık 10 konteyner çıkış olacağını bildirdik.
D-68526- Gebze kapı teslim fiyatımız 1800 Eur dur. İyi Çalışmalar,
Murat Güvenlili – Intermodal Railway Transport
———————–
Murat Bey, Merhaba,
Bana transit süre / halkalı teslim / net maliyetleri ayrıntılı paylaşırsanız sevinirim.
Saygılarımla,
Sevda Aklıselim – XYZ Lojistik
———————–
Merhaba, Sevda Hanım,
Bizim maliyetlerimiz aşağıdaki gibidir:
D-68526 – Halkall; 1450 eur (Yurtdışı konteynerin iç nakliyesi +Yurtdışı konteynır elleçlemesi + demiryolu navlunu + Yurtdışı gümrüklemesi)
Halkalı elleçleme: 50 eur
Halkalı -Gebze -Halkalı iç nakliye: 400 TL + kdv
Transit süre çıkış gününe bağlı olarak 6-9 gün arasında değişmektedir.
İyi çalışmalar
Murat Güvenli – Intermodal Railway Transport
———————–
Merhabalar
Toplantıda sorduğunuz sorularla ilgili olarak:
- Trende rezervasyonumuzu 1 gün önceden iptal ettirirsek hiçbir ceza oluşmamaktadır.
- İş başladıktan sonra vade konusunda esneklik sağlanabilmektedir.
- 68526b bölge konteynır deposunda çok yakındır. Bu yüzden konteynır talebi olduğu anda araçlar çok kısa süre içinde gönderici deposuna yönlendirilebilmektedir. Bu yüzden 6-7 TIRı depoda bekletmeye gerek bulunmamaktadır. Bize depo adresini verebilirseniz size daha net bir süre belirtebiliriz. Acentemizin bize verdiği bilgiler yukarıdadır. Bize haftalık olarak ihtiyaç duyulan konteynır sayısını önceden bildirirseniz, organizasyonu o kadar sağlıklı yapabiliriz. iyi çalışmalar
Murat Güvenli – Intermodal Railway Transport
———————–
Murat Bey Merhaba,
21.04 ve 25.04 tarihlerinde yüklenmek üzere 2 adet deneme siparişi yapacağız. Sizden çok acil yarın ve c.tesi için yükleme onayı rica ediyorum, yarın yüklersek yine yarın ki trenle çıkış yapabilecek miyiz?
c.tesi günü yüklediğimizde bekleme alanı ve yine tren çıkış tarihi için acil bilgi rica ediyorum.
Sevda Aklıselim – XYZ Lojistik
———————–
Sevda Hanım, Merhaba,
Teklifimiz aşağıdaki gibidir:
- Maliyetler
Reckitt Fabrika ~ Mannheim Terminal: 120 eur
Mannheim – Sopron : 410 eur
Sopron – Halkalı: 770 eur
Kapıkule Gümrük konteyner takip formu ücreti: 20 eur
Halkalı Gümrük Elleçleme: 50 eur
Halkalı Gümrük: 20 eur
Halkalı Gebze: 270 eur
Toplam maliyet 1660 euro
Tek seferlik ödenecek ücretler:
Rotterdam -Mannhiem Barca kullanarak (Nehir yolu ile) :300 eur/konteyner. 9 konteyner 29.06 da yüklenecek ve 02.07 de Mannhiem’de olacak ve 03.02 tarihinde Reckitt depoda yüklemeye hazır bulunabilecek. Sizin talebiniz doğrultusunda Rotterdamda kalan 10 konteyneri Mannheim’e yönlendireceğiz.
2)Çıkış günleri: Her hafta Salı ve Perşembe günleri Mannheim den çıkış vardır.Yoğunluğa göre ek seferlerde konulabilmektedir..
3)Transit Süre: Sopron’daki aktarma durumuna göre 6-8 gün de Konteynerler Halkalı’da oluyor.
4)03.07 itibariyle her gün Reckittin deposunda sabah ve öğlen 2 konteyner bulundurabileceğiz. Yurtdışındaki iç nakliye yapan acentemizle de bir anlaşma yaptık ve konteynerin sabah 8 de Reckitt depoya bırakacağız ve daha sonra Reckitt’den Yüklendiği bilgisi geldikten sonra boş konteyner depoya gönderilecek yükleme yapılmış konteyner depodan alıp tren istasyonuna götürülecek.
Burada hazır bekleyen vagonların üzerine koyacağımızdan dolayı ekstra bir elleçleme ücreti ile karşılaşılmayacaktır.
5) Vagon yüklemesi için fiyat oluşturulması uzun sürmektedir. Özellikle Almanya’da demiryollarının büyük bölümü özel firmalara ait olduğundan fiyat oluşturmak hem uzun süren bir işlemdir; hem de diğer geçiş yapacağı ülkelerden de fiyatlar alınacağından yarına kadar vagon fiyatı vermemiz mümkün değildir.
Murat Güvenli – Intermodal Railway Transport
———————–
Murat Bey Merhaba,
Rotterdam’dan 5 adet yerine 10 adet konteyner getirmeye karar verdik. Gerekli organizasyonu yapıp, çıkış ve varış tarihlerini bildirmenizi rica ederim. Mannheim’a varış tarihine göre yeni yükleme programını tarafınıza göndereceğim.
Ayşe Karaca – XYZ Lojistik
———————–
Merhaba Ayşe Hanım,
Yurtdışı boş konteyner yollayacağını belirtti. Bildiğiniz gibi şu anda 3 adet boş konteyner var. Rotterdam’daki konteynerleri en erken haftaya Mannheimde yapabiliriz.
Murat Güvenli – Intermodal Railway Transport
———————–
Merhaba,
RSTU100476-1 yüklenmiş, aldırılıp yenisini bırakmalarını rica ediyorum.
Bu arada Cuma’ya kadar 5 konteyner daha yükleyeceklerini söylüyorlar.
Yeniden konteyner eklemek istersek ne zaman Almanya’da olur.
Ayşe Karaca – XYZ Lojistik
———————–
Merhaba Sevda Hanım,
German Metal Fabrika – Mannheim: 120 EURO
Mannheim – Sopron: 410 EURO
Sopron – Halkalı: 770 EURO
Kapıkule Gümrük konteyner takip formu ücreti: 20 EURO
Halkalı Gümrük Elleçleme: 50 EURO
Halkalı Gümrük: 20 EURO
Halkalı Gebze: 245 EURO
Toplam maliyet 1635 Euro ya inmiştir. (Bu fiyatlarda indirim haftada 8-10 konteyner çıkış yapılacağı belirtilerek alınmıştır.)
Bu işten bize vereceğiniz profit ne olacak acaba?
İyi çalışmalar.
Murat Güvenli – Intermodal Railway Transport
———————–
Tekrar merhaba,
50 Euro/ bu arada vade 14 gün müydü?
Size de uygunsa teyidinizi bekliyoruz.
Teşekkürler.
Sevda Aklıselim – XYZ Lojistik
———————–
Merhaba Sevda Hanım,
Bize düşen payı biraz daha arttırma şansınız var mı?
Bu fiyatları alabilmek için bütün acentelerle konuşup taahhütlerde bulunduk ve indirimler aldık. Siz indirim talebinde bulunmadığınız halde biz bütün aldığımız indirimleri direkt size yansıttık. Çingene pazarlığı yaptığımızı sanmayın. Sadece sizden bizi biraz daha desteklemenizi istiyoruz.
Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederiz.
İyi çalışmalar.
Murat Güvenli – Intermodal Railway Transport
———————–
Slm,
Aşağıdaki maliyetler sabit kalmak kaydı ile 1.715 Euro olarak bize fatura kesebilirsiniz. Bu durumda vade 30 güne çıkabilir.
Konu ile ilgili teyidinizi bekleriz.
Sevda Aklıselim – XYZ Lojistik
———————–
NOT: Ek 1 de XYZ Lojistik Türkiye’nin bize göndermiş olduğu sözleşmeyi bulabilirsiniz.
Korhan Bey Merhaba,
Ekte size telefonda bahsettiğim anlaşmayı gönderiyorum. Bir an önce imzalayıp imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesinde yayınlanan şirket kuruluşu ile ilgili yazıyı da rica ediyorum.
Sevda Aklıselim – XYZ Lojistik
———————–
NOT: Ek 2 de Intermodal Railway Transport firmasının toplantılarda konuşulan ve XYZ Lojistik Türkiye ile görüş birliğine varılarak hazırlanan sözleşme vardır.
Merhaba Sevda Hanım
Siz sözleşmeyi bu şekilde onaylandıktan sonra hemen imzalayıp göndeririz.
İyi çalışmalar.
Murat Güvenli – Intermodal Railway Transport
———————–
Sevda Hanım Merhaba,
Sözleşmeye de belirtmek istediğiniz bir sefere mahsus, eğer konteynır Ladenburg da yüklemeye hazır bulundurulmazsa tarafımıza fatura edilecek 300 Euro maddesini kabul etmemiz ne yazık ki mümkün değildir.
Bundan önce yaptığımız görüşmelerde tarafınızdan Rotterdam – Mannheim konteyner taşıması için oluşan 300 Euro’luk masrafın geri ödenmesi konusunda hiçbir bilgi verilmedi, ayrıca konteynerlerin geri dönüşü için biz zaten elimizden geleni yapıyoruz. Faka şu anda ihracat TIRları o kadar düşük fiyatlara gidiyor ki gelen konteynerleri aynı sayıda geri göndermemiz çok zor gözüküyor.
İlk görüştüğümüz gün ve daha sonraki görüşmelerimizde ihracat yükü bulunamazsa yurtdışında konteyner sıkıntısı yaşanacağını bunun bir tek bizim değil diğer tüm konteyner taşıması yapan firmaların sorunu olduğunu defalarca belirtmiştik. Bu nedenle Ladenburg da yapılacak yüklemeler tamamen ihracat taşımalarıyla doğru orantılıdır.
Biz geri dönüş için mümkün olan tüm müşteriler ile görüşüyoruz fakat şu an kesinleşen bir yüklememiz bulunmamaktadır.
Bizim elimize geçecek kar oranıyla 300 Euro/konteyner masrafı kabul etmemiz zaten bu ihracat düşüklüğü olan bir ortamda çok büyük bir risk olacaktır.
Ladenburg yüklemeleri şu an bizim için en önemli projedir. Bu yüklemeleri devam ettirebilmek için ihracat yükleri konusunda sizden de yardımlarınızı bekliyoruz. Murat Güvenli – Intermodal Railway Transport
———————–
Korhan Bey Merhaba
Çarşamba saat 13: 30 da gelmenizi rica ediyoruz.
Konu ile ilgili teyidinizi bekliyoruz.
Sevda Aklıselim – XYZ Lojistik
———————–
- Yapılan toplantıda Intermodal Railway Transport firması XYZ Lojistiğin göndermiş olduğu sözleşmeyi kabul etmeyip kendi sözleşmelerinin imzalanmasını istemişlerdir. Bu toplantıda XYZ yöneticisi olan Sevda Aklıselim konteynerler için geri dönüş yükü bulmaz isek her konteynır için Rotterdam –Mannheim taşıma bedeli olan 300 Euro/konteynır ücretini ödemeyeceklerini ve Intermodal Railway Transport firmasının işlerini bozacaklarını ibaresini kullanarak kötü niyet belirtmişlerdir.
- FATURA
Tarih: 07.07.20..
GÖNDERİCİ : GERMAN METAL GmnH
ALICI : GERMAN METAL TÜRKİYE
KAP : 2376-2338-2380-2376-2376 BRUT KG: 20948-20203-
YÜK CİNSİ : METAL 20793-16574-15598-KGs
KONTEYNER NO: RSTU 1004223 / 1004244 / 1004537 / 1004671 / 1005071
AÇIKLAMALAR
Yukarıda detayları verilen yükün ALMANYA-TÜRKİYE navlun ücretidir.
NAVLUN: 1.715 EUR x 5 = 8575 EURO
KONTEYNER DEPOLAMA = 52 EURO
ROTTERDAM-MANNHEIM KONTEYNER TAŞIMASI:300 EUR x 5 =1500 EURO
TOPLAM = 10.127 EURO
- FATURA
Tarih: 09.07.20..
GÖNDERİCİ : GERMAN METAL GmnH
ALICI : GERMAN METAL TÜRKİYE
KAP : 33-33-33-33 BRUT KG: 18046-15004-18473-16453 KGs
YÜK CİNSİ : METAL
KONTEYNER NO: RSTU 1005153 / 1005364 / 1005390 / 1005868
AÇIKLAMALAR
Yukarda detayları verilen yükün ALMANYA – TÜRKİYE navlun ücretidir. NAVLUN:1.715 EUR x 4 = 6860 EURO
KONTEYNER DEPOLMA = 77 EURO
ROTTERDAM-MANNHEIM KONTEYNER TAŞIMASI: 300 x 4 =1200 EURO
TOPLAM = 8137 EURO
- FATURA
Tarih: 21.07.20..
GÖNDERİCİ : GERMAN METAL GmnH
ALICI : GERMAN METAL TÜRKİYE
KAP : 33-33 BRUT KG: 16574-15598-KGs
YÜK CİNSİ : METAL
KONTEYNER NO: RSTU 100560 – 0 / RSTU 100543 – 0
AÇIKLAMALAR
Yukarıda detayları verilen yükün ALMANYA-TÜRKİYE navlun ücretidir.
NAVLUN: 1715 EUR x 2 = 3430 EURO
ROTTERDAM-MANNHEIM KONTEYNER TAŞIMASI: 300 EUR x 2 = 600 EURO
TOPLAM = 4030 EURO
- FATURA
Tarih: 03.08.20..
GÖNDERİCİ : GERMAN METAL GmnH
ALICI : GERMAN METAL TÜRKİYE
KAP : 33-33-33-33-33-33-33-33 BRUT KG:17009-16078-19084-18555
YÜK CİNSİ : METAL -15749-13396-20283-19381KGs
KONTEYNER NO: RSTU 1005282 / 5873 / 4096 / 4291 / 4389 / 4687 / 5554 / 5981
AÇIKLAMALAR
Yukarıda detayları verilen yükün ALMANYA-TÜRKİYE navlun ücretidir.
NAVLUN: 1715 EUR x 8 = 13720 EURO
MANNHEIM DEPOLAMA 8 KONTEYNER İÇİN TOPLAM: 346 EURO
ROTTERDAM-MANNHEIM KONTEYNER TAŞIMASI: 300 EUR x 8 =2400 EURO
TOPLAM = 16466 EURO
Kombine Taşımacılık Dersi
Kombine Taşımacılık başlıklı dersimiz için gerekli öğrenme kaynaklarına erişim sağlayın.
PDF Makale Listesi – Satın alma ve Tedarik Zinciri Yönetimi
Satın alma ve Tedarik Zinciri Yönetimi konularında ekibini geliştirmek isteyen yöneticilerimiz için MAKALE LİSTESİ paylaşıyorum.
PDF KLASÖRÜ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Makale Listesi düzenli olarak güncellenmektedir.
Makale Listesi 6 Ana Kategoriden meydana gelmektedir:
- Satınalma Yönetimi
- Tedarik Zinciri Yönetimi
- Sektörel Kontrat İncelemeleri – Sözleşme Yönetimi
- Müzakere Teknikleri ve Pazarlık Becerileri
- Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm
- Kurumsal Satış
Klasör içerisinde;
- Eğitim Testleri
- Anketler
- Kitap Önerileri yer almaktadır.
Makale / Okuma Listesinin Yüksek Lisans ve Doktora sınavlarına hazırlanan öğrencilerimiz için faydalı olmasını dilerim.
AÇIK KAYNAK: Buyer Network İş ve Ticaret Platformu
Ücretsiz. Forum https://buyernetwork.net/forum kısmında yüzlerce klasöre 1 dakikada erişebilirsiniz. Sınıf arkadaşlarınızla paylaşın.
Satınalma, Tedarik Zinciri, Lojistik, Depolama, Taşımacılık, Dış Ticaret, Gümrük Operasyonları ve Hukuk forumlarını ziyaret edin.
ÖĞRENME MERKEZİ:
Öğrenme Merkezi https://learning.buyernetwork.net içerisine yer alan Satınalma Dergisi tüm arşivini (100 sayı) inceleyin. Literatür taraması. Makalelerden yararlanın.
Bitirme ödevi, yüksek lisans proje ve tez çalışmaları, doktora tezleri için kullanılmalıdır. Üyelik Gerektirmektedir.
MOBİL UYGULAMA:
Tedarik Zinciri Yönetimi Mobil Uygulama ile güncel gelişmeleri duyuru ve etkinlikleri takip edin.
https://itunes.apple.com/app/id1207666067?mt=8 Ücretsiz. Telefonunuza indirin. Hemen kullanmaya başlayın.
Kaynak Kitaplar:
– Entegre Lojistik Yönetimi, Murat Erdal, Ömer Görçün, Özhan Görçün, Mehmet Sıtkı Saygılı, 3. Baskı, Beta Basım Yayım A.Ş., Aralık 2020.
– SATINALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ (Beta Yayıncılık) 4. Baskı, Murat Erdal.
– Konteyner Deniz ve Liman İşletmeciliği, Murat Erdal (Editör), Beta Basım Yayım A.Ş.
– Uluslararası Demiryolu Eşya Taşımacılığı, Murat Erdal, Aydın Güvenler, Kosta Sandalcı, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2009.
– Lojistik İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon; Filo Yönetimi, Murat Erdal, Mehmet Saygılı, UTİKAD Yayını.
– Lojistik Yönetimi, Murat Erdal, Metin Çancı, 3. Baskı, UTİKAD Yayını.
– Uluslararası Taşımacılık Yönetimi, Murat Erdal, Metin Çancı, UTİKAD Yayını.
– Küresel Lojistik, Murat Erdal, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2005.
– Lojistik ve Dış Ticaret Sözlüğü, Murat Erdal, Mustafa Alkan, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2007.
– Depo Yönetimi, Murat Erdal, Ömer Görçün, Mehmet Sıtkı Saygılı, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2010.
“Kombine Taşımacılık” başlıklı dersimiz İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü Lojistik Yönetimi ve Ulaştırma Tezsiz Yüksek Lisans (İkinci Öğretim Tezsiz) Programında yer almakta olup Bahar yarıyılında okutulmaktadır.
Dersin Tanımı:
Kombine Taşımacılıkta temel kavramlarla başlayacak olan ders dahilinde demiryolu ve denizyolu eşya taşımacılığı operasyonları incelenecek, Uluslararası Belgeler ve Uluslararası Kuruluşlara değinilecek, kombine taşıma projeleri ve taşımacılık eğilimleri ile dönem tamamlanacaktır.
Dersin Amacı:
Kombine taşımacılık dersinin amacı, tüm taşıma türleri arasında operasyonel ve hukuki entegrasyonun sağlanmasına yönelik uygulamalarının aktarılmasıdır. Bu kapsamda dünyadan ve ülkemizden demiryolu+denizyolu, denizyolu+karayolu ve karayolu+demiryolu entegrasyon ilişkileri incelenecektir.
İçerik:
Kombine Taşımacılıkta Temel Kavramlar, Dünya ve Türkiye’deki Gelişmeler
Demiryolu Eşya Taşımacılığının Gelişimi
Demiryolu Eşya Taşımacılığında Temel Tanımlar
Demiryolu Eşya Taşımacılığının Yapısı ve İşletim Türleri
- Konvansiyonel Demiryolu Taşımacılığı
- Kombine Demiryolu Taşımacılığı
- Demiryolu Eşya Taşımacılığında İşletim Türleri
İntermodal Taşımacılık
- İntermodal Demiryolu Taşımacılığı
- İntermodal Denizyolu Taşımacılığı
Kısa Mesafeli Denizyolu Taşımacılığı
Lojistik İşletmesi ve Demiryolu Bölümü
Demiryolu Eşya Taşımacılığında Performans Kriterleri
- Performans Ölçüm Kriterlerine İlişkin Tanımlar
- Performans Ölçüm Kriterleri
- Vagon Rotasyonu
Uluslararası Teslim Şekilleri
Demiryolu Taşımacılığında Taraflar
Demiryolu Eşya Taşımacılığında Uluslararası Kuruluşlar
- Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Hükümetler Arası Örgütü (OTIF)
- Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC)
- Avrupa Demiryolu ve Altyapı Kuruluşları Birliği (CER)
- Uluslararası Kara-Demiryolu Kombine Taşıma Şirketleri Birliği (UIRR)
- Uluslararası Freight Forwarder Dernekleri Federasyonu (FIATA)
- Demiryolları İşbirliği Örgütü (OSJD)
Demiryolu ile Eşya Taşımaları için Avrupa-Asya Tarifesi (TEA )
Uluslararası Belgeler
- Uluslararası Demiryolu Eşya Taşıma Sözleşmesi
- CIM Taşıma Belgesi
- CIM Kombine Taşıma Belgesi
- CIM/SMGS Taşıma Belgesi
- Eşyayı Tasarruf Etme Hakkı
- Demiryolu Taşımaları Uluslararası Komitesi (CIT) ve Formlar
- SMGS Taşıma Belgesi
- FBL Belgesi
FCR Belgesi
Uluslararası Eşya Taşımalarında Fiyatlandırma ve Navlun Ödemeleri
- Konvansiyonel Demiryolu Taşımacılığında Fiyatlandırma
Kombine Demiryolu Taşımacılığında Fiyatlandırma
Sigorta ve Sorumluluklar
- Freight Forwarder ve Sigorta
- Taşıyıcı ve Sigorta
- Kombine Taşıma Operatörü ve Sigorta
Tespit Zaptı; CIT-20 Tutanak Raporu ve CIT-21 Noksan Eşya Bülteni
Vagon Türleri, Temel Özellikleri ve İşaretleme
Eşya Türleri ve Yükleme Prensipleri
Otomobil, Kamyon, İş Makinaları vb. Tekerlekli Araçlar, Saç Rulolar,
Borular, Çelik Profil, Çelik Kütük, Ray,Ağaç Yongalar, Ağaç Profiller, Tomruk, MDF, Kağıt Rulolar ve Kağıt Tabakalar, Fıçılar, Paletli Yüklemeler, Konteynerler ve Hareketli Kasalar, Tehlikeli Maddeler
Vagon Mühürlemesi
Uluslararası Demiryolu Eşya Taşımacılığı Projeleri
- Avrupa Demiryolu Eşya Ağı Projesi
- CREAM Projesi
- Pan-Avrupa Taşıma Koridorları Projesi
- Avrupa-Kafkasya-Asya Taşıma Koridoru (TRACECA) Projesi
- Tarihi İpek Yolu ve Trans Sibirya Projeleri
Türkiye Demiryolu Eşya Taşımacılığı Projeleri ve Entegrasyon Problemleri
- Avrupa Ülkeleri İle Demiryolu Eşya Taşımacılığı
- Komşu Ülkeler (Irak-İran-Suriye) İle Demiryolu Eşya Taşımacılığı
- Rusya ve Türk Cumhuriyetleri ile Demiryolu Eşya Taşımacılığı
Entegrasyon Problemleri
Denizyolu ve Demiryolu Entegrasyonu
- Limanlarımız ve Liman Hizmetlerimiz
- Demiryolu İstasyonları ve Terminallerimiz
Blok Tren Taşımaları ve Liman Bağlantıları
Limanlarımızın Kombine Taşımacılığa Entegre Edilebilmesine Yönelik Projeler ve Uygulamalar
Avrasya Bölgesinde Taşımacılık Eğilimleri, Avrupa – Asya Ulaşım Bağlantıları
- İkili ve Çok Taraflı Anlaşmalar
- Transit Taşımacılığın Önündeki Sorunlar
Genel Değerlendirme
Vaka Çalışmaları
Dersin Öğrenme Çıktıları:
Yüksek lisans öğrencileri bu dersi başarı ile tamamladıklarında,
- Kombine taşıma operasyonlarını yürütebilecek yetkinliğe sahip olurlar.
- Demiryolu, Denizyolu taşıma operasyonlarını anlar.
- Taşıma türleri arasında entegrasyonlarda dikkat edilecek konular hakkında bilgi sahibi olur.
Kaynak Kitaplar:
– Konteyner Deniz ve Liman İşletmeciliği, Murat Erdal (Editör), Beta Basım Yayım A.Ş.
– Uluslararası Demiryolu Eşya Taşımacılığı, Murat Erdal, Aydın Güvenler, Kosta Sandalcı, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2009.
– Lojistik İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon; Filo Yönetimi, Murat Erdal, Mehmet Saygılı, UTİKAD Yayını.
– Lojistik Yönetimi, Murat Erdal, Metin Çancı, 3. Baskı, UTİKAD Yayını.
– Uluslararası Taşımacılık Yönetimi, Murat Erdal, Metin Çancı, UTİKAD Yayını.
– Küresel Lojistik, Murat Erdal, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2005.
– Lojistik ve Dış Ticaret Sözlüğü, Murat Erdal, Mustafa Alkan, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2007.
– Entegre Lojistik Yönetimi, Murat Erdal, Ömer Görçün, Özhan Görçün, Mehmet Sıtkı Saygılı, 3. Baskı, Beta Basım Yayım A.Ş., Aralık 2020.
– Depo Yönetimi, Murat Erdal, Ömer Görçün, Mehmet Sıtkı Saygılı, UTİKAD Yayını, İstanbul, 2010.
Bilgiler
- Dersler 3
- Quiz Sayısı 0
- Süre 50 hours
- Seviye Yüksek Lisans
- Dil Türkçe
- Öğrenci Sayısı 0
- Değerlendirme Self
-
1. Hafta Uluslararası Taşıma Operasyonları
-
2. Hafta
-
3. Hafta
-
4. Hafta
-
5. Hafta
-
6. Hafta
-
7. Hafta
-
8. Hafta
-
9. Hafta
-
10. Hafta
-
11. Hafta
-
12. Hafta
-
13. Hafta
-
14. Hafta