“Sektörden Kazandığını Sektöre Yatıran Bir Kurum”. Tezmaksan Makine Takım Tezgahları YK Üyesi Sn. Fatma Aydoğdu ile Sanayide Kadın ve Liderlik Üzerine Sohbet Ettik.
– Prof. Dr. Murat ERDAL ile Sektör Sohbetleri –
Bu röportaj, SATINALMA DERGİSİ Nisan 2019 Sayısında yayınlanmıştır. Aylık Basılı Dergiye www.satinalmadergisi.com Abonelik sayfalarından abone olabilir ya da Apple, Google Play Store ve Dergilik mecralarından e-Dergi formatında takip edebilirsiniz.
Konuğumuz, Tezmaksan Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. YK Üyesi Sn. Fatma AYDOĞDU.
- Fatma Hanım, Merhaba, Röportajımıza geçmeden önce sizi tanıyabilir miyiz ?
Sivas’ta doğdum. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun olduktan sonra 1987 yılında Türkiye’de ilk testere tezgah üretimini yapan Uzay Makine Takım Tezgahları firmasında muhasebe ve ön büro elemanı olarak sıfırdan başladığım iş hayatını 2001 yılında Mali ve İdari İşlerden Müdürü olarak yapılanmış profesyonel yapı kurarak ayrıldım.
2001 yılında aile şirketimiz olan Tezmaksan Makine San.ve Tic.A.Ş. ve Aydoğdu şirketler grubunda Mali İşlerden Sorumlu İcra Kurulu ve Yönetim Kurulu üyesi olarak halen aktif olarak devam ediyorum. Buse adında İTÜ Jeofizik Mühendisi, aynı alanda yüksek lisansını yapan ve bu yıl Avusturalya Devlet Üniversitesinde burslu Doktora öğrencisi bir kızım ve Reks adında bir köpeğimiz var.
- Tezmaksan, makina sektörünün köklü firması… Firmanın tarihsel gelişimi ve ürün ailesi hakkında bilgi verir misiniz ?
Tezmaksan , Türkiye’de 1980 sonrasında sanayinin büyümesi hamlesiyle birlikte ihtiyaç olan teknolojinin yurt dışından temin edilmesi zorunluluğunun olduğu dönemde kurulmuş bir firmadır. İstanbul Merkez olmak üzere Adana, Ankara, Bursa, Konya ve İzmir Bölge müdürlükleri ve 125 çalışanımızla takım tezgâhları sektöründe tedarik ve satış sonrası hizmetler konusunda faaliyette bulunmaktadır. Ağırlıklı Tayvan olmak üzere, Japonya, Avrupa ve benzeri ülkelerden, Türk Sanayisinin ihtiyacına yönelik takım tezgâhlarını temin etmekteyiz. 40 ‘dan fazla markanın temsilciliği bulunmakta olup, çalıştığımız firmaların büyük bir kısmı ile çeyrek asırdır birlikteliğimiz devam etmektedir. Kurulduğu tarihten itibaren özellikle ihracatçı üreticilerimize teknoloji temin etmekle kalmayıp, dünyada rekabet edebilmeleri için üretim teknikleri konusunda bilgi transferi de gerçekleştiriyoruz. 2010 yılında Almanya’da ortaya çıkan Endüstri 4.0 ile ilgili de kendi konumuzda, tamamen firma kaynakları ile yazılım ve otomasyon ürünleri geliştiriyoruz.
- Tezmaksan sektörde eğitime önem veren bir firma. Tezmaksan Akademi’nin kuruluş gerekçesi neydi? Akademi faaliyetlerinizi biraz anlatır mısınız?
Özellikle 2000 yılından itibaren, sanayideki gelişme insan kaynağının önünde devam etmektedir. Son dönemde üreticilerimizin karşılaştığı en büyük ve aşılması zor olan sorunun insan kaynağı olduğunu gördük. Düşünün ki üretim yapabilmeniz için üç temel ögeye ihtiyaç var, bunlardan teknoloji ve sermayeye bir şekilde ulaşabiliyorsunuz ama insan kaynağı dediğiniz de maalesef bunu kısa sürede temin edemiyorsunuz. Bugün planlama yaptığınızda, her şey doğru giderse 10 yıl sonra karşılığını alabilirsiniz. Uluslararası piyasada rekabet etmeye çalışan üreticimizin böyle bir bekleme lüksü yok, zaten beklediği takdirde bir daha asla geri alamayacağı pazarını kaybedecektir.
Meslek liselerinden temin edemediği insan kaynağını, vasıfsız insanlarımızı eğitmek yolu ile temin etmeye çalıştıklarını gördük ama bunun için de yeterli alt yapıları ve bilgi aktarabilecek mekanizmaları olmadığı için, 38 yıllık tecrübemizi eğitime aktarmak amacıyla 2016 yılında Tezmaksan Akademiyi İstanbul Merkezimizde kurduk. Son dönemin en gözde ilçelerinden olan Bayrampaşa’da, belki kiraya vererek çok daha fazla gelir elde edebileceğimiz bir alanı eğitime ayırdık ve o tarihten itibaren sürekli olarak bu eğitimlere devam ediyoruz.
Geçtiğimiz yıl Ankara’da açtığımız Tezmaksan Akademiye bu yıl da İzmir’i ekliyoruz. Meslek Lisesi ve Üniversite öğrencilerine ilgili eğitimler ücretsiz olup, firmalardan veya bireysel katılımcılardan talep ettiğimiz cüzi ücretleri de öğrencilerimizin eğitiminde kullanıyoruz.2018 Yılında ise kurucumuz Mustafa Aydoğdu adına çok istediği Tezmaksan Mustafa Aydoğdu Eğitim Vakfı’nın kuruluşunu gerçekleştirdik. Yıllardır emek verdiğimiz sektöre nitelikli insan kaynağına katkı sağlamak amacı ile alanında başarılı öğrencileri destekleyerek sektöre kazandırmayı hedefliyoruz.
- Çok yönlü bir yöneticisiniz. Eğitime ve sosyal faaliyetlere hayli önem veriyorsunuz. Şirket ve kişi olarak içinde yer aldığınız “sosyal sorumluluk projeleri” hakkında bilgi alabilir miyiz ?
Tezmaksan Makine sektörel bir çok STK’ ye üye ve birlikte işbirliği ve sosyal sorumluluk projelerine destek olmak üzere çalışıyor.
Özellikle 1992 yılında H.Mustafa Aydoğdu ‘nun da kurucu başkanı olduğu Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD), 1992 yılında kurulmuş olup, imalat sanayisinin temel üretim araçlarından olan takım tezgahlarının, tamamlayıcı ekipman ve takımlarının ithalatı, ihracatı ve imalatı alanında faaliyet gösteren sanayici ve işadamlarını bir araya getirerek; sektörün mesleki ilkelerini oluşturup uygulanmasını sağlamak ve üyelerini yurtiçinde ve yurtdışında ilgili platformlarda en iyi şekilde temsil etmek amacıyla kurulmuş bir meslek örgütüdür. Bu dönem başkanlığını ise Tezmaksan Mak.A.Ş. Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Aydoğdu yapmaktadır.
Tezmaksan Akademi yaptığı sosyal sorumluluk projeleri ile TAYSAD tarafından ‘’ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü’’ almıştır.
2015’in başında Tezmaksan Makina Pazarlama Ekibi ve Makine Yüksek Mühendisi Hamit Arslan’ın emekleri ile hazırlanmaya başlanan ve tüm öğrencilere ulaştırılması hedeflenen, mesleki anlamda gençlere yol göstereceğine inanılarak hazırlanan “CNC Operatörü El Kitabı” projesi büyük bir talep görmüş ve halen basım ve dağıtımı devam etmektedir .
Tezmaksan Müşteri İlişkileri Koordinatörü Yalçın Paslı tarafında kaleme alınan ‘’ Torna İle Şekillenen Hayatlar ‘’ Kitabı ile Türkiye genelinde Üniversite ve Meslek Liselerinde ücretsiz seminer ve eğitimler verilmektedir.
“İşimiz gereği Türkiye’nin her yerinde ziyaret ettiğimiz sanayicilerimizden, imalatçılarınızdan duyduğumuz ortak sorun: çalışacak nitelikli eleman sayısının her geçen gün azaldığı şeklindedir. Maalesef meslek liselerinden yetişmekte olan gençlerimiz imalat sektöründe çalışmak istemiyorlar. Yakın gelecekte Türkiye’mizin rekabetçi olduğu otomotiv, otomotiv yan sanayi, havacılık vb. iş kollarındaki rekabet üstünlüğünü bu sorundan dolayı kaybedebileceğimizi düşünüyoruz. Sorun Türkiye’nin sorunu, dolayısı ile hep birlikte çözmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu kitabı da sanayicilerimizin hayat öyküleri ve tecrübelerini içerdiğinden yeni nesle yol göstererek sorunu çözmek adına bir nebze olsa katkıda bulunmak amacı ile yazdım.
TEZMAKSAN Akademi yayınları kapsamında bu kez kadın sanayicilerin hayat hikayeleri kitaplaştırıldı. Çıkış hikayesi ise ;
“Kadın Sanayici Olmaz mı Dediniz?” adlı kitabı kaleme alan Yalçın Paslı, “Torna ile Şekillenen Hayatlar kitabını, seminer olarak hemen hemen Anadolu’nun her yerinde duyuruldu. Seminer verdiğimiz meslek liselerindeki kız öğrenciler ‘kitapta neden kadın sanayici yok’ diye sordular. Ben de onlara, bir sonraki kitabımda kadın sanayicileri anlatacağıma ilişkin söz verdim. O kız öğrenciler ‘kadın sanayici olmaz mı?’ sorusuna yönelik algımı açtı. Bu soru benim için farkındalık oluşturdu. Torna ile Şekillenen Hayatlar, öğrencilere sanayiden hayat hikayeleri sunmak ve onlara rol modeller oluşturmak için ortaya çıkmıştı. Ancak içerisinde kız öğrencilerimize de rol model oluşturacak güçlü kadın sanayici figürleri yoktu. Bu çok büyük bir eksiklik… İşte bu eksiklik beni kadın sanayicilerle görüşüp onların hayat hikayelerini, sanayici olma öykülerini dinlemeye teşvik etti” sözleriyle kitabın ortaya çıkış serüvenini anlattı. Paslı, kitapta sanayici olma serüvenini anlattığı kadınların, özellikle meslek liselerinde okuyan kız öğrenciler için birer rol model teşkil ettiğinin altını çiziyor. Temin etmek isteyenler www.tezmaksanonline.com’dan kitabı satın alabilir. Bu kitaptan elde ettiğimiz gelir, TEZMAKSAN Akademi’deki öğrencilerin eğitimi için kullanılmaktadır.
- Sosyal Sorumluluk projelerine tamamen özel zamanlarımı kullanıyorum ve bundan da çok büyük keyif alıyorum bu projelerde var oluş amacım ise mutlaka birilerine katkı sağlıyor olmak kalıcı ve sürdürülebilir kaynak sağlayarak geleceği etki bırakıyor olmak. Yer alacağım projeyi değerlendirirken seçici davranmaya çalışıyorum, sonuncunda mutlaka birilerine dokunuyor olabilmeli. İçinde bulunduğumuz topluma hepimizin borcu olduğunu düşünüyorum, istihdam sağlayarak, vergi ödeyerek kurumsal anlamda borcumuzu ödemeye çalışıyoruz ama bir şey olarak da borcumuz olduğunu düşünüyor ve bu sosyal sorumluluk projeleriyle bir nebze de olsa bunu tamamlamaya çalışıyorum. A yer alabilmem için mutlaka iyilik adına sosyal fayda sağlıyor olması ana prensibim. Özellikle İşitme Engelli, Down Sendromlu ve Eğitim almak imkanı bulamayan çocuklar söz konusu olunca projelerimi bunu üzerine yapmak ayrı bir mutluluk veriyor. ÇOCUK ve EĞİTİM vazgeçilmezim. Diğer yandan yardım yapmak isteyen ancak nereye aktaracağına karar veremeyen birçok kişi ve kuruma kaynakların doğru adrese aktarılması konusunda danışmanlık yapıyorum.. Bu kendiliğinden oluştu ve güvenilir insan olmak güzel bir duygu..
Yoğun olarak bizzat destek verdiğim ve duygusal bağ kurduğum bazı kurum ve
- Üyesi olduğum ve destek verdiğim STK’lar
- Tezmaksan Akademi Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi
- Tezmaksan Hacı Mustafa Aydoğdu Vakfı Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi
- Türk Kızılay Kadın Kolları Yönetim kurulu Üyesi
- C Majör İşten Sesler Korosu Başkan yardımcısı
- Türk Böbrek Vakfı mütevelli üyesi
- Sivas Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi
- Down Sendromu Derneği sosyal komite üyesi ,
- Türkiye Yardımsevenler Derneği gönüllüsü
- KODAV Mütevelli Heyet Üyesi
- Çocuk Eğitim Derneği gönüllüsü
- Toçev Vakfı gönüllüsü
- Benjamin Button Kadınları Üyesi
- Koda Köy Okulları Değişim Ağı Projesi gönüllüsü
- C Majör İşten Sesler Korosu Başkan yardımcısı
- Sanayide, yönetimde kadın olmanın olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirebilir misiniz?
Sanayii de kadın olmak kolay değil zor zamanlardan geçtik bugün bunu söylemek kolay ancak bizlere büyük misyon ve görevler düşüyor. Bizler birer öncüyüz.. Sorularınız ile 31 yıl öncesine güzel bir yolculuk yaptım ve bu yolculukta basamakları çıkarken yaşadığım engel ve zorlukları hatırladım çok da kolay olmadı. Aile şirketinde çalışmanın avantaj ve dezavantajlarını yaşadım Daha çok çalışmak zorunda kaldım. Ailede siz evlat ,ablasınız ancak İŞ KADINI kimliğini oturtmanız zaman alıyor.. Bu sebeple biz kadınlar öncelikle hedeflerimizi belirleyerek, gücümüzün farkına vararak çalışma hayatında emin adımlarla ilerlemeliyiz. Evlatlarımıza kadın-erkek cinsiyet ayırımından önce İNSAN olmayı öğretebilirsek gelecek nesillerde çocuklarımız daha refah bir hayat süreceklerine inanıyorum .
Sanayiide kadın olmanın avantajı o dönemlerde belirli sektörler dışında kadın çalışan sayısı azdı. Ancak toplumsal yapının değişimi ile birlikte kadının gücü keşfedildi ve özellikle süreçlerde kadınları tercih edilmeye başlandı. Açıkçası kadın ve erkek birbirini tamamlayandır dolayısı ile kurumlarda fırsat eşitlik dengesi sağlanmalı.
- Benjamin Button Kadınları faaliyetleri hakkında bilgi almak isterim. Çok önemli projelere imza atıyorsunuz.
Benjamin Button Kadınları Grubumuz 5 Şubat 2017 tarihinde hayata geçirdiğimiz, sektörel firmalardaki yetkili kadın yöneticiler, kamu sektöründen yetkin kadın çalışanları, STK Temsilcileri;Arya Kadın Yatırım Platformu, PWN, Özüm 10000 Kadın, Weconnect, BPW, YenidenBiz, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu temsilcileri, Bursa Saitabat Köyü Kadınları Yardımlaşma Derneği, İşitme Engelliler Federasyonu ilgilileri, Bursa Üreten Kadın Dernekleri Federasyonu, Turktrade, Fashion Designerlar, farklı üniversitelerden yetkili kadın çalışanların olduğu Benjamin Button Kadınları Grubumuz var. Ayda bir kez pazar günü 09:30 -14:00 saat aralığında geniş kahvaltıda buluşuyoruz. Hanımlar esin kaynağı ve harika elçiler. Networkümüzü geliştirdiğimiz gibi, fayda sağlayan projeler üretiyoruz.
- MİSYONUMUZ; Benjamin Button Kadınları olarak birikimlerimizi ve yeteneklerimizi birleştirip, evrensel değerler temelinde geleceğimizi şekillendirip, ulusal ve uluslararası arenada güçlenmek.FELSEFEMİZ; Yaş alan ama yaşlanmayan, dinamik ve güçlü Benjamin Button Kadınlarıyla, özellikle kadının güçlendirilmesi ve dezavantajlı, farklı gelişen çocuk ve gençlerle birlikte, yaşlılarımızın da gelişim ve girişimlerinin, üretkenliklerinin desteklenmesi konularına yönelik projeler yürütülmek, benzer amaçlarla çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapmak.
- Çalışma temponuzu biraz paylaşır mısınız? Tabii bununla birlikte aile ve iş hayatı arasında dengeyi yorumlar mısınız?
Vazgeçmemeyi , üretmeyi ve çalışmayı çok seviyorum. Sanıyorum hayatın ve başarının sırrı buradan kaynaklanıyor Çok yoğun bir tempoda çalışıyorum ve bundan da büyük keyif alıyorum.
Haftada 3 gün sabah sporu yapmaya özen gösteriyorum ve her gün en geç 09;30 ofiste oluyorum. Saat 17:00’a kadar işyerimde iş planım dahilinde yoğun bir tempoda çalışıyorum. Çalışmalarımı mutlaka bir plan ve program sürdürüyorum. Başarıları ile gurur duyduğum bir kızım var ve bilim insanı olma yolunda adım adım ilerliyor oda çok yoğun fırsat yaratarak mutlaka birlikte zaman geçiriyoruz. Rex adında bir de köpeğimiz var ailenin bir ferdi J Bana kalan özel zamanım da ise tamamen Sosyal Sorumluluk Projesi üretmek ,geliştirmek üzere çalışmalar yapıyorum. Bu özelliğimi sevgili Babam Hacı Mustafa Aydoğdu’dan aldığımı düşünüyorum kendisi yıllarca STK’lara gönül veren, yoktan var eden, çok çalışan ve her zaman çalışmalarımı destekleyen , varlığı ile güç veren iyi bir lider oldu benim için ve duaları ile her zaman yanımda olan canım Annem onlara minnettarım iyi ki varlarım.
Hep gençlere önerileri alıyoruz. Bu sefere sektör yöneticilerine tavsiyeleriniz varsa onu almak isteriz. Çünkü kuşaklar değişiyor… Şirkete yeni katılan oluyor. Hakikaten anlatıldığı gibi X-Y-Z kuşakları var mı ? Sanayide kuşaklar arası fark yaşanıyor mu ? Gözlemleriniz nelerdir ? Tepe yöneticiler ve girişimcilere neler önerirsiniz?
Biz tecrübeli yöneticilere çok iş düşüyor. Geçmişten gelen alışkanlık ve kurallar ile şirketleri yönetmek mümkün değil. Artık bir Dünya İnsan’ı gibi evrensel düşünmek zorundayız. İş yapış şekilleri ,motivasyon modelleri yani kurallar tamamen değişti.Dolayısı ile ‘’Değişmeyen tek şey değişimin kendisi ‘’bu mottto ile yöneticiler de kendilerini yenilemeli..Sanayiide kuşaklar arası fark yaşanıyor bunu bizzat yaşayarak öğreniyorsunuz tüm süreçlerden geçiyorsunuz. Değişmek yeni kurallara uymak ve şirketin kültürünü bozmadan değişim yönetmek gerekiyor. Değişmez ise ölürüz. Bu prensip ile hareket etmeli ancak kurumlar da aileler gibi yaşayan organizma kurum kültürü var. Bu kültürü yok sayarak yeni kuralları uygulamaya alırsanız çok da başarılı olamazsınız. Lider’e düşen en önemli görev değişim yönetimi. Alınan kararları ve amacınızı ve süreçleri çok iyi anlatarak değişimi birlikte yönetiyor olmalıyız.
Babam Mustafa Aydoğdu’nun çok güzel bir sözü var, her sohbetimizde bize hatırlatır çok değerli.
Üç şeyi para ile satın alamazsınız.
- Geçen Zamanı,
- Tecrübeyi ,
- İtibarı ,
- Tezmaksan firmasını gelecekte nerede görmeyi arzuluyorsunuz ? Şirket hedefleriniz nelerdir ?
Tezmaksan sektörden kazandığını sektöre yatıran bir kurum dolaysı ile kurucu Başkan Mustafa Aydoğdu ile yoktan var olan ve firmamızın 41.yılında 2.kuşak liderimiz Hakan Aydoğdu liderliğinde değerli ekibimiz ile birlikte teknolojik stratejik ve kurumsal çalışmalarını devam ettiren , teknolojik dönüşümü sağlayan ve sektörde iyi bir konumda olan, sosyal fayda sağlayan firma olma özelliği ile sürdürülebilirliği sağlamak.
*Türkiye ‘de alanında ilk Operasyonel Kiralama işini 2016 yılında başlatan ,
*ARGE ekibi ile ‘’Kapasitematik ‘’ yazılımı ile sanayii sektöründe imalatçı firmaların üretim ve operasyonel verimliliğini ölçen ve raporlayan yazılım geliştiren,
*Parkurda.com talaşlı imalat sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği
Türkiye’nin ilk CNC DİJİTAL platformunu kuran,
Bu konuda başlatılan çalışmaları devam ettiren kurumum ile gurur duyuyorum.
Bu keyifli sohbet için teşekkür ederim.
Prof. Dr. Murat ERDAL
Editör
Satınalma Dergisi
dergi@satinalmadergisi.com
B2B İŞ PLATFORMU: BUYER NETWORK KURUMSAL VİDEO
BUYER NETWORK . NET İÇERİSİNDE FİRMA ve YÖNETİCİ OLARAK YERİNİZİ ALIN.