Vaka Çalışması = Şirket Lojistik Organizasyonu. Tamam mı ? Devam mı ?
İnşaat sektörü başta olmak üzere birçok sektörün ihtiyacı olan makine-teçhizat ve çeşitli malzemeler üreten A firmasının çeşitli illerde fabrikaları bulunmaktadır. 2012 yılında, şirket yönetim kurulu başkanı Adil Bey: “Biz bu sektörün lideriyiz, çok sayıda fabrikamız var. Ürettiğimiz ürünler de piyasanın tercih ettiği, kaliteli ve marka değeri yüksek ürünlerdir. Dünyada önde gelen üretici olmak istiyoruz ve Dünya’nın çeşitli bölgelerinden sürekli malzeme tedarik ediyoruz. Aynı zamanda Dünya’nın dört bir köşesine ihracat yapıyoruz. Artık lojistik maliyetlerimizi de kontrol altında tutmalıyız. Bünyemizde bu işi bilen bir ekiple lojistik şirketi kuralım. Grup şirketlerimize ve piyasaya lojistik hizmet üretelim“ kararını aldı.
Şirket içerisinde lojistik kökenli olan Sedat Bey, şirketin genel müdürü olarak belirlendi. Sedat ilk olarak uluslar arası taşımalar için R2 Belgesi ve yurt içi taşımalar için K1 Belgesi almaları gerektiğini üst yönetime raporladı. Üst yönetim, hızlı bir şekilde karar alarak gerekli olan belgelerin temin edilmesine ve şirket organizasyonunun yapılması için Sedat Bey’den yeni bir rapor talep etti.
Genel müdür Sedat Bey, sektöre giriş belgelerini Bakanlıktan aldıktan sonra operasyon ve iş takibi için yine şirketten Ayşe Hanım’ı operasyon takibi, fabrika yüklemeleri, evrak yönetimi, fatura takibi ve tahsilat konusunda görevlendirdi. Dahili nakliye operasyonları için Orhanlı Yazıhanesi’ne kamyoncu ve çevresini iyi bilen Recep İşbilen’i görevlendirdi.
Şirketin Çerkezköy, Gebze ve Sakarya’da üretim tesisleri bulunmaktadır. Üç yıl boyunca hem grup şirketlerine hem de fabrika müşterilerine lojistik hizmet sunan firma bu organizasyonun yeterli olmadığını ve yeni adımlar atılması halinde çok daha büyük müşteri kitlesine ve pazar hacmine ulaşılacağını düşünmektedir. Lojistik şirketinin muhasebe operasyonları tüm grup şirketlerine ortak hizmet veren mali işler direktörlüğünce yürütülmektedir.
İlk yılın sonunda genel müdür Sedat Bey, dahili taşıma operasyonlarının yürütülmesinde kamyoncu seçimi, tedariği ve paraların ödenmesinde sıkıntı yaşamıştır. Merkezi mali işler direktörlüğü çok sayıda kamyoncu ve iş bitiminde ödeme yerine az sayıda nakliyeci firma bulunması ve az fatura ile uzun vadelerle çalışma isteğini genel müdür Sedat Bey’e iletmiştir.
Aşağıda lojistik şirketinin operasyonları hakkında özet bilgiler dikkatinize sunulmaktadır. Lojistik şirketinin genel müdürü Sedat bey yeniden yapılanma noktasına şirketin yönetim kurulu başkanı Adil Bey’e bir sunum hazırlığı içerisindedir.
Şirket operasyonları hakkında özet bilgiler:
- Tüm fabrikaların lojistik hizmetlerine destek personel sayısı: 3 kişi
- Mevcut yetki belgeleri: K1 ve R2
- 2014 grup dışı müşteri sayısı: 62
- 2015 grup dışı müşteri sayısı: 85
- Grup dışı operasyon sayısı: 2013: 210 kişi 2014: 386
- Grup içi müşteri operasyon sayısı: 2013: 3750 2014: 5870
- Aktif çalışan tedarikçi sayısı: 17
- Tamamlanan lojistik operasyon sayıları: yurtiçi: 5950 yurtdışı: 306
- Operasyonların taşıma türlerine göre dağılımları:
karayolu: 5900, havayolu: 100, denizyolu: 256 - Öz mal araç ekipman sayısı: 5 (1 adet vinç, 4 adet forklift)
- Kiralık araç ekipman sayısı: 30 forklift
Finansal Bilgiler (.000 TL):
- Toplam Gelir: 2012:300 2013: 3.500 2014: 11.000
- Toplam Gider: 2012: 1.000 2013: 3600 2014: 8.500
Soru: Genel Müdür Sedat Bey’in yerinde olsanız, nelere dikkat eder ve nasıl bir yol izlersiniz?