Satınalma & Tedarik Zinciri Yönetimi Vaka Çalışması “Devilier Grup”
Satınalma & Tedarik Zinciri Yönetimi Vaka Çalışması: Devilier Grup
Prof. Dr. Murat ERDALİstanbul Üniversitesi
Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü
Genel merkezi İngiltere’de bulunan Devilier Grubu, her biri farklı bir şirket olarak faaliyet gösteren dört spesifik iş alanında çalışmaktadır. Bu dört şirket;
• Mimarlık Şirketi
• Taşıma Şirketi
• Özel Mühendislik Şirketi
• Tesis Yönetimi Şirketi’dir.
Bölge müdürleri her bir şirketin iş performansından sorumlu olup, Chief Executive Director ile 5 yıllık bir iş planı yapmışlardır.
Devilier Grubu’nun toplam geliri 980 Milyon Pound olup, bunun % 88’i İngiltere içinde yer almaktadır. Kalan % 12 büyük oranda Fransa ve Almanya’dan sağlanmaktadır. Yeni bir Grup Operasyon Müdürü, var olan yapıyı, satınalmayı da kapsayacak şekilde yeniden gözden geçirmek üzere görevlendirilmiştir.
Mevcut Satınalma Yapısı
Grup Satınalma
Devilier Grup’ta iki yıl önce göreve başlamış olan Satınalma Grup Müdürü bulunmasına rağmen, henüz bir “Grup Satınalma Stratejisi” oluşturulamamıştır. Özellikle bölgesel yöneticiler “Grup Satınalma” konseptine karşı direnç göstermekte, harcamalarını kendileri kontrol etmek istemektedirler.
Bu duruma bağlı olarak, sadece iki alanda, seyahat ve araç harcamalarında grup satınalma anlaşması yapılabilmiştir. Geçen yıl, 1.500 yeni araç ve panel van alınmış, önceki harcamalara göre % 30 kâr sağlanmış ve 2.5 Milyon Pound, grubun kazanç hanesinde kalmıştır.
Mimarlık Şirketi
Bu şirket yeni yapılar, köprüler ve boru hattı döşenmesi gibi büyük projelerde çalışmaktadır. Şirkete bağlı her bir birimin satınalma şefi ve destek personeli bulunmaktadır. Gerçekte ise satınalma işinin büyük kısmı fiyat eksperleri ve miktar kontrolörleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Satınalma günlük bir işlemdir ve siparişler proje bazında seçilen birçok tedarikçi tarafından karşılanmaktadır.
Şirket Müdürü “Grup Satınalma” fikrini desteklemeyeceğini belirtmiş ve neden olarak da kendi ihtiyaçlarının karşılanamayacağını dile getirmiştir.
Taşıma Şirketi
Bu şirkette, her birinin bir satınalma müdürü olan iki ayrı birim bulunmaktadır. Grupta gelişime en açık şirkettir ve Şirket Müdürü, “Grup Satınalma”yı desteklemektedir. IT, araç ve ofis harcamaları dışındaki diğer harcamalar gruptaki diğer şirketlerden çok daha farklıdır.
Özel Mühendislik Şirketi
Bu şirket, nükleer endüstri ve F1 Formula yarışlarında özel uzmanlık gerektiren mühendislik hizmeti vermek üzere üç yıl önce kurulmuştur. Formal bir satınalma yapısı sergilememekle beraber, son derece kazançlı bir şirkettir.
Şirket Müdürü satınalma maliyetini düşürmek yerine, teknik ve finansal rekabeti ön planda tutmaktadır.
Tesis Yönetimi Şirketi
Grupta en hızlı büyüme gösteren şirkettir. 5 yıl süresince her yıl % 20’lik bir büyüme öngörülmektedir. Özel sektör, yerel ve merkezi yönetimlerin outsourcing hizmetlerini karşılama amacı ile kurulmuş, güvenlik, bina bakımı, arama-çağrı merkezi ve satınalma konularında faaliyet gösteren, gelişmeye açık bir şirkettir. Şu anda şirket Satınalma Müdürü pozisyonu boştur ve bu pozisyonun boşalmasında Grup Satınalma Müdürü’nün katkısı olmamıştır.
Sorular:
1. Devilier Grubu’na en uygun satınalma yapısı konusunda tavsiyelerde bulunacak olsanız hangi faktörleri göz önüne alırdınız? Karar almada hangi bilgilere ihtiyaç duyardınız2. Satınalma organizasyonu için yeniden yapılanma seçeneklerini sıralayın ve her bir seçeneğin avantaj ve dezavantajlarını belirtin3. Şirket Müdürlerine yaklaşımınız nasıl olurdu? Tartışınız.