Satınalma ve TZY İlkeleri Dersi Hakkında
“Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi İlkeleri” başlıklı dersimiz İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tedarik Zinciri Yönetimi Yüksek Lisans ( Örgün ve İkinci Öğretim Tezsiz ) Programlarında yer almakta olup Bahar yarıyılında okutulmaktadır.
Dersin Amacı:
Satınalma ve Tedarik Zinciri yönetimi alanında derinlemesine bilgi sahibi olmak, satınalma, planlama, operasyon/üretim, lojistik ve tedarik zinciri yapısınının kavranmasını sağlamaktır.
Örgün Tezli Program:
Tezli Yüksek Lisans Programında öğrencilerimiz son on yıla ilişkin bu alanda çıkan tüm yayınların (makale ve kitap) taramasını yaparak döneme başlarlar. Literatür taraması ile birlikte gelişen trendler üzerine haftalık ve dönem ödevleri belirlenir. Yüksek Lisans tezi hazırlama sürecinin bir denemesi olan Saha Araştırması yapılmaktadır.
İkinci Öğretim (Tezsiz Program) :
Yüksek lisans dersimiz sektörel uygulamalar üzerine kuruludur. Dolayısı ile ders gücünü pratik örneklerden almaktadır. Sınıf içerisinde yer alan katılımcılar farklı iş kollarında yaşadıkları güncel iş hayatının yansımalarını, bilgi ve tecrübelerini aktarırlar.
Dersin Açıklanması:
Küresel rekabet ortamında satınalma ve tedarik zinciri yönetimi faaliyetleri işletmeler için stratejik bir önem arz etmektedir. Ders öncelikli olarak satınalma ve tedarik zinciri operasyonlarının neler olduğu ve bu operasyonları icra eden yöneticilerin değişen yeteneklerinin anlaşılması üzerine kuruludur.
Satınalma organizasyonu, yurtiçi ve uluslararası satınalma, pazar araştırmasından uygun tedarikçilerin bulunması ve pazarlık süreçlerine kadar bir dizi faaliyet sürekli etkileşim halindedir. Diğer taraftan işletme için doğru tedarikçileri bulmak onlarla iletişimi sağlamak ve ilişki yönetimi konusunda doğru hamleler üretmek büyük çaba gerektirmektedir. Birlikte çalışılabilirlik ve geleceğe yönelik planlamaların oluşturulmasında işletme satınalma ve tedarik zinciri sorumlulukları artmaktadır.
Gıda, Tekstil, Otomotiv, Sağlık, Otelcilik ve Bankacılık vb. pek çok imalat ve hizmet sektöründe tedarik zinciri yapılanması; satınalma, planlama, operasyon, dağıtım, pazarlama ve müşteri ilişkileri farklılık arz etmektedir.
Dersin amacı, sektörel farklılıkların analiz edilmesi ve değişen trendlerin anlaşılmasıdır.
Dersin Öğrenme Çıktıları:
Yüksek lisans öğrencileri bu dersi başarı ile tamamladıklarında,
– Sektörel satınalma operasyonları ve Tedarik Zinciri yapılanmalarını kavrar.
– Farklı işletme ölçekleri ve sektörlere ilişkin satınalma organizasyon yapılanması konusunda bilgi sahibi olur.
– Stratejik satınalma yönetimi ve tedarikçi performans değerlemesi konusunda değerlendirmeler yapabilir.
– Satınalma ve Tedarik Zinciri meslek farklılıklarının (bilgi, tecrübe ve yetenekler) neler olduğu kavrar.
– Tedarik zincirlerinin rekabetteki rolü üzerinde analizler gerçekleştirir.